Aangepaste Google Glass moet roeiers aan succes op WK helpen

VAN ONZE VERSLAGGEVER JOHN VOLKERS

AMSTERDAM - De Nederlandse toproeiers kunnen in hun voorbereiding op de WK, eind agustus in Amsterdam, beschikken over een speciale bril, waarop zij 'realtime' slagtempo, snelheid, afstand en tijd kunnen aflezen. De oranje sportbril, met de naam RoeiGlass, is een originele Google Glass met een applicatie op roeigebied.

Het leesvenster zit voor het rechteroog. Bedenker Mathijs Hofmijster van de faculteit Bewegingswetenschappen van de VU in Amsterdam zegt akkoord te kunnen gaan met de omschrijving 'dashboard op de eigen neus'.

Hofmijster en collega-wetenschapper Kamiel Maase, van Olympisch comité NOC*NSF, dienden hun toepassing voor het roeien in bij een prijsvraag van ICT-dienstverlener Ordina.

Dat bedrijf vroeg om ideeën voor toepassingen in de digibril. Bij Ordina werd de software ontwikkeld voor de roeibril die Hofmijster vergelijkt met het vizier van de helm van een F16-piloot. Je kijkt er dwars doorheen, maar leest tegelijkertijd de gegevens die van belang zijn. Die komen uit een eerste technologische ontwikkeling in het roeien: de RoeiCoachCockpit (RCC).

De RCC was een project van InnosportNL. Bij die innovatie werd meetapparatuur ontwikkeld, waarmee tijdens het roeien data als 'vermogen op de riemen' worden verzameld. De slagman zou dat met een schuin oog moeten kunnen aflezen.

Hofmijster: 'Het probleem bij roeien is dat de roeier op zijn bankje naar voren en naar achteren beweegt. Een scherm in het oog houden, is dan lastig. De bril van Google leek ons de oplossing.'

De RoeiGlass wordt pas na de wereldbeker in Luzern van juli door de Nederlandse toproeiers in gebruik genomen. Er zijn er voorlopig vijf aangeschaft. Of die in de wedstrijd mogen worden gebruikt, hangt af van de Wereldroeibond FISU.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden