Aangepast vredesakkoord tussen regering en FARC-rebellen getekend

De Colombiaanse regering en guerrillabeweging FARC hebben zaterdag een nieuw vredesakkoord getekend. Een eerder verdrag is begin vorige maand in een referendum verworpen door de Colombiaanse bevolking. In het nieuwe akkoord zijn aanpassingen gedaan die de nee-stemmers tevreden moeten stemmen.

Colombianen dansen op een plein in Bogota na het tekenen van het nieuwe vredesakkoord.Beeld afp

'We roepen Colombia en de internationale gemeenschap op dit nieuwe akkoord en de snelle implementatie ervan te steunen, zodat we de tragedie van oorlog achter ons kunnen laten', aldus de gezamenlijke verklaring van de onderhandelende partijen. 'Vrede kan niet langer meer wachten.'

De regering heeft vier jaar onderhandeld met de marxistisch-leninistische guerrillabeweging over een einde aan de burgeroorlog die het land al 52 jaar in zijn greep houdt. Op 26 september tekenden president Juan Manuel Santos en FARC-leider Timoshenko onder toeziend oog van VN-baas Ban Ki-moon en verschillende regeringsleiders een vredesverdrag. Maar na enkele dagen verwierp een nipte meerderheid van de bevolking het historische akkoord in een referendum.

Santos ging vervolgens om de tafel met de vertegenwoordigers van het nee-kamp. Op basis van die gesprekken deed hij de FARC een voorstel tot aanpassingen en zaterdag kwamen de partijen tot een nieuw akkoord. 'Dit verdrag moet ons binden, niet verdelen', aldus Santos. 'Misschien bevredigt het akkoord niet alle wensen van alle sectoren. Maar ik vraag alle Colombianen, zowel de ja-stemmers als de nee-stemmers, de vrede een kans te geven.'

Niet in de grondwet

De tekst van het nieuwe verdrag is nog niet openbaar gemaakt, maar Santos gaf vast een voorproefje van de inhoud. Hij liet weten dat de FARC nu verplicht is gesteld al hun bezittingen op te geven en af te staan. Het geld zal worden gebruikt om de slachtoffers schadeloos te stellen. Dit was een belangrijke eis van het nee-kamp. Verder zal het vredesakkoord niet worden opgenomen in de grondwet, zoals de eerste versie voorschreef. Dat biedt ruimte voor aanpassingen in de toekomst.

Ook zullen de guerrillero's niet automatisch amnestie krijgen voor hun betrokkenheid bij drugshandel. In het oorspronkelijke akkoord werd drugshandel, de belangrijkste inkomstenbron van de FARC, gedefinieerd als een daad van rebellie. In het nieuwe verdrag staat dat de rechters van het vredestribunaal ieder geval afzonderlijk zullen beoordelen. Als sprake blijkt te zijn van persoonlijke verrijking, kan het tribunaal besluiten de zaak door te sturen naar een reguliere rechtbank.

Maar het nee-kamp, onder leiding van de rechts-conservatieve oud-president Álvaro Uribe, heeft niet in alles zijn zin gekregen. Uribe vindt het onacceptabel dat ook militairen en andere staatstroepen zich moeten verantwoorden voor het vredestribunaal. Hij vindt het hoe dan ook onnodig een dergelijk tribunaal op te richten, en heeft liever dat de guerrillero's voor reguliere rechtbanken komen. Uribe wil ook dat FARC-leden die zich schuldig hebben gemaakt aan ernstige misdaden, uitgesloten worden van politieke participatie. Al deze eisen zijn niet ingewilligd.

Zaterdag vroeg Uribe aan Santos om het akkoord aan de slachtoffers en vertegenwoordigers van het nee-kamp voor te leggen, alvorens het te tekenen. Maar de president weigerde, en zei dat dit verdrag niet meer aangepast kan worden. Ook FARC-onderhandelaar Iván Márquez benadrukte het definitieve karakter van het akkoord: 'Het enige dat nu nog voor ons ligt is de uitvoering ervan.' Het is nog onduidelijk of de bevolking zich opnieuw in een referendum mag uitspreken over het vredesverdrag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden