Aangename kanten van het leven

Pleasure of Life heet het project waarmee het organisatiebureau van World Press Photo (WPP) wil aantonen dat het meer doet dan jaarlijks de beste nieuwsfoto's ter wereld onderscheiden en exposeren....

Arno Haijtema

Peru, Bangladesh, Zimbabwe, en ook het van de oorlog herstellende Bosnië leverden de eerste fotografen. Het resultaat is te zien op de WPP-expositie in de Oude Kerk in Amsterdam, en in vier in een doos gepresenteerde fotoboekjes - één per land (KIT Publishers; fl 97,50). Fotografen, in aantal variërend van zeven tot zestien per land, kregen de opdracht binnen de grenzen een reportage te maken over de goede kanten van het leven: Pleasure of Life.

Het resultaat is, zoals te verwachten valt bij een bundeling van werk van uiteenlopende fotografen, nogal wisselend. Erg braaf en nauwelijks verrassend zijn de foto's uit Zimbabwe, met veel beelden van traditioneel dorpsleven en op straat spelende kinderen. Een gunstige uitzondering vormt het werk van Bornwell Choga, die het muziekleven in de stad vastlegde, met feestelijk dansend publiek op straat.

Het Bosnische boekje bevat liefst twee reportages over stripteasebars in Sarajevo, foto's van de bevolking die zo goed en zo kwaad als het gaat verwoeste huizen bewoonbaar tracht te maken, en een dag uit het leven van een hartchirurg die nu eindelijk toekomt aan zijn eigenlijke werk - genezen - in plaats van gewonden te behandelen in oorlogstijd. Prachtig zijn de zwartwitbeelden van Didier Torché, die de reflectie van het stadsleven in regenplassen op straat fotografeerde. Torché is een van de weinigen die een aanzet tot abstraheren laten zien.

Ook in Peru zijn het vooral de kinderen die het plezier in het leven belichamen, omdat ze ondanks burgeroorlog en armoede in staat zijn uitbundig gelukkig te zijn. Zoals een meisje wier vijftiende verjaardag met groot ceremonieel vertoon wordt gevierd en een jongetje dat tijdens alledaagse bezigheden - naar de kapper, plonzen in zee, spelen op bed - is gefotografeerd.

De verrassendste foto's komen uit Bangladesh. Kleurrijk en intrigerend is het werk van Azizur Rahim Peu, waar vrouwelijke slangenbezweerders met de dieren in een mand op hun hoofd (of bij wijze van sierlijk elastiekje om hun knotje gedraaid) van dorp naar dorp trekken. Ze bieden vermaak, maar zijn ook experts in het behandelen van slangenbeten. Bijzonder zijn ook de foto's van mannen die zich verkleden als vrouwen en worden ingehuurd bij sociale gelegenheden, en die van een mystieke bedelsekte.

Het merendeel van de foto's in Pleasure of Life is redelijk tot mooi, maar niet zo bijzonder dat de boekjes bijna honderd gulden per set waard zijn. Die prijs weerspiegelt eerder de hoge kosten van dit voor de fotojournalistiek in de Derde Wereld ongetwijfeld zinvolle project. Vermoedelijk is bij de prijsstelling dan ook rekening gehouden met de welwillendheid van het publiek.

De komende jaren zet WPP de seminars in zeven nieuwe landen voort.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden