Aangekondigde ramp

BART KOETSENRUIJTER

K-19, The Widowmaker

RTL 7, 20.30-23.10 uur.

(Kathryn Bigelow, 2002) Het was een kroniek van een aangekondigde ramp, de reis die de Russische onderzeeër K-19 in 1961 maakte. In de verfilming van de waargebeurde geschiedenis maakt regisseur Kathryn Bigelow (The Hurt Locker, Zero Dark Thirty) er geen geheim van. Al tijdens de voorbereidingen gaat er zo veel mis, dat kapitein Polenin (Liam Neeson) zijn zorgen uit bij zijn superieuren. Maar het is 1961, Koude Oorlog en de Sovjetunie heeft geen tijd voor vertraging: de reis van K-19, tijdens welke een nucleaire testraket zal worden gelanceerd vanuit de duikboot, móét doorgaan. De oplossing van het Kremlin: het plaatsen van een kapitein bóven de kapitein, in de persoon van Vostrikov (Harrison Ford), een ijskoude, onverstoorbare en machtsgetrouwe dienaar.

K-19 The Widowmaker is een groots opgezette Hollywoodfilm, maar niet een die de voorspelbare climax als een quasi-onverwacht hoogtepunt van de film brengt. Het knappe van Bigelows regie is veeleer dat alles via lijnen van geleidelijkheid verloopt, waardoor de ontwikkelingen die voorafgaan aan de rampen die schip en bemanning teisteren de meeste tijd en aandacht vragen. In combinatie met een veel minder hijgerig ritme dan gebruikelijk in dit genre levert dat een ander soort film op dan de zoveelste doorsnee-blockbuster. Zo komt het conflict tussen de twee kapiteins - de een kent geen twijfel en heeft alleen oog voor de missie, de ander ziet beren op de weg en denkt primair aan zijn bemanning - nergens kletterend aan de oppervlakte maar blijft het smeulen, omdat beiden boven alles hun waardigheid (en in de film hun geloofwaardigheid) willen behouden.

Good Will Hunting

RTL 8, 20.30-23.05 uur.

(Gus Van Sant, 1997) Grote jongens zijn ze inmiddels. Matt Damon kan doen wat hij wil sinds hij geschiedenis schreef als filmspion Jason Bourne. En Ben Affleck haalde dit jaar de belangrijkste Oscar binnen met Argo. Hoe anders was hun status zestien jaar geleden. Damon schreef toen als jong acteur met maatje Ben Affleck een scenario waarmee hij heeft lopen leuren. Het was uiteindelijk Gus Van Sant die het sprookjesachtig mooie verhaal in een conventionele jas goot. Wat de acteurs alle ruimte bood te schitteren. En dat schitteren doen vooral Damon en Robin Williams. De eerste als geniale (oudere) puber die niet wil deugen en Williams als de therapeut die het als enige lukt door zijn gevoelloze pantser heen te breken en hem te voeden met wijze levenslessen. Die maken het Will Hunting mogelijk niet alleen zijn superslimme brein ten volle te benutten, maar ook verder in het leven wat meer succes te hebben.

Apollo 13

RTL 7, 23.10-01.55 uur.

(Ron Howard, 1995) De reis van de Apollo 13 leek in 1970 in alle luwte te zullen plaatsvinden. Een jaar eerder immers had Neil Armstrong als eerste mens voet op de maan gezet. De belangstelling voor de volgende ruimtereis was niet groot. Dat veranderde na de woorden: 'Houston, we have a problem.' Het verloop van wat een rampvlucht zou worden, bevatte alle ingrediënten van een Hollywoodfilm, die regisseur Ron Howard (A Beautiful Mind, The Da Vinci Code) er 25 jaar later ook inderdaad van maakte. Hij maakt optimaal gebruik van de crosscuttingtechniek, door voortdurend te switchen tussen de inzittenden van de ruimtecapsule en de achterblijvers op aarde. Vluchtleider Gene Kranz (Ed Harris): 'Failure is not an option.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden