Aangeboden ter adoptie: 'pareltjes in het groen'

VAN ONZE VERSLAGGEVER PETER DE GRAAF

DEN BOSCH - Het begint voorzichtig een trend te worden: het onderhoud van ruim 300 rotondes in dertig gemeenten wordt al gesponsord door bedrijven. Het onderhoud is uitbesteed aan de firma De Rotondespecialist, die de rotondes vervolgens ter adoptie aanbiedt aan lokale bedrijven. Die betalen gemiddeld 2.500 euro per jaar in ruil voor vier reclameborden op de rotonde.

'Gemeenten moeten bezuinigen en wij bieden ze een aantrekkelijk concept', zegt Bart Keuper, medeoprichter van De Rotondespecialist in Zeist, twee jaar geleden opgericht. 'Wij nemen het beheer van de rotondes over, garanderen een hoog onderhoudsniveau via een hoveniersbedrijf of de sociale werkvoorziening. En wij bieden de rotonde ter adoptie aan aan bedrijven, die er reclame op ooghoogte kunnen maken met vier borden van 70 bij 50 centimeter, zichtbaar vanuit alle rijrichtingen.'

Zo worden in de gemeente Den Bosch vanaf deze maand dertig rotondes ter adoptie aangeboden. Een eerste adoptant is al gevonden. Autoverzekeraar Allsecur, gevestigd in Den Bosch, adopteert in het kader van zijn jubileum vijf rotondes voor de periode van een jaar.

Enige tientallen gemeenten gingen de Brabantse hoofdstad al voor, waaronder Rotterdam, Hilversum, Amersfoort, Weert en Sittard-Geleen. Voor de gemeente Breda waren een betere kwaliteit van de openbare ruimte, besparing op onderhoudskosten en een relatief goedkoop reclamemedium voor plaatselijke ondernemers de overwegingen om 18 rotondes en 5 groenstroken te laten adopteren door het bedrijfsleven.

Wethouder Bob Bergkamp van Breda: 'Rotondes zijn vaak de pareltjes in de groene buitenruimte. Maar parels zijn kostbaar en het gemeentelijk budget is beperkt. Met dit adoptieplan besparen we 20 duizend euro aan jaarlijkse onderhoudskosten en kunnen we het bedrijfsleven een goedkoop medium bieden voor stijlvolle reclame.' McDonald's heeft twee groenstroken in Breda geadopteerd. De Rotondespecialist overlegt met de gemeente of daarop in de vorm van een M een heg mag worden gesnoeid of plantjes mogen worden aangelegd.

Volgens Keuper telt Nederland zo'n 4.500 rotondes. Van de 310 rotondes die zijn bedrijf in beheer heeft, zijn er 250 reeds geadopteerd; 50 andere wachten op een adoptant. Sommige rotondes worden helemaal opnieuw ingericht. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij een rotonde in Hilversum, die door het mediabedrijf Talpa is geadopteerd.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden