Aandoenlijk dat BN'ers bij talentenjachten altijd vol raken van eigen kunsten

Estelle Cruijff is Bekend Nederlands nieuwe topfotograaf en Domien Verschuuren gaat een echt Glazen Huis in.

null Beeld
Beeld

Minicabrio

Op tv mogen Bekende Nederlanders proberen om kok te worden, of dirigent, of stijldanser, of schoonspringer in programma's waarbij de termen 'bucketlist' en 'uit mijn comfortzone' vaak vallen. De beroepsgroep waarin ze het er het best vanaf brengen is fotograaf. Wellicht omdat de fotografie (en nu krijgen we veel fotografen tegen ons) in het digitale tijdperk ook wel een beetje een kwestie is geworden van een heleboel keer afdrukken en dan de beste foto uitkiezen.

Estelle Cruijff is Bekend Nederlands nieuwste topfotograaf. Zij won deze week Het perfecte plaatje, de fotografiewedstrijd van RTL. De finale-opdracht was 'parachutisten en de Peruaanse bevolking' vastleggen, niet per se in combinatie met elkaar. Al eerder moesten Estelle en haar medekandidaten, onder wie Gordon en Tygo Gernandt, motorcrossers, puppy's en een bruidspaar fotograferen.

Het aandoenlijke is dat de BN'ers in kwestie altijd een beetje vol raken van hun eigen kunsten. Zo deelde Cruijff elke foto die ze tijdens de wedstrijd maakte op Instagram met de tekst: 'Wat vinden jullie ervan?' Een zwarte poedel met een zonnebril op, bijvoorbeeld, gezeten op een roze minicabrio met daarbij in ballonletters de teksten 'Yeah' en 'Geslaagd'. Haar volgers repten van 'ongekend talent' en 'Een nieuwe LaChapelle is geboren'.

Hoe gaat het dan verder, na zo'n talentenshow? Vorig jaar - bij het seizoen waarin de BN'ers pas bevallen moeders met baby's mochten fotograferen, dus dat je in het ziekenhuis ligt na te bloeden en Kim Feenstra met haar Canon komt binnenlopen - won Humberto Tan. Helaas nooit meer iets van gehoord op fotografiefront, maar laten we wel wezen: dat is ook nooit de bedoeling, van welke talentenjacht dan ook.

Estelle Cruijff. Beeld anp
Estelle Cruijff.Beeld anp

Serious

Het is weer die tijd van het jaar: de tijd voor een onophoudelijke stroom berichten over het Glazen Huis van Serious Request. We begonnen deze week met twee nieuwtjes: het Glazen Huis krijgt ook een glazen slaapkamer en het Glazen Huis krijgt extra beveiliging.

Het huis, meldt De Stentor, wordt 'een echt Apeldoorns huisje'. Wat is een echt Apeldoorns huisje dan, welnu, dat is een huis met twee verdiepingen. Beneden zitten de dj's te interviewen en plaatjes te draaien, boven kunnen zij en hun gasten slapen. En gamen. In een glazen slaapkamer. Echt Apeldoorns.

De dj's, die dit jaar de hele tijd 'de dj's van NPO3FM' worden genoemd, een hele mond vol, vinden het concept glazen slaapkamer 'wel spannend'. Domien Verschuren: 'Je even terugtrekken wordt lastig.' Om zich meteen te realiseren wat een Glazen Huis is. 'Aan de andere kant is het ook niet voor niets een glazen huis en maakt dit het wel heel echt.'

Domien Verschuuren. Beeld anp
Domien Verschuuren.Beeld anp

Wat ook heel echt is, zijn de beveiligingsmaatregelen die Apeldoorn heeft genomen. De gemeente plaatst wegversperringen met betonnen blokken en plantenbakken, er komt extra politie en er komen schermen waarop vervolgens weer staat dat er extra cameratoezicht is.

Voor wie dat niet genoeg kerstgevoel uitstraalt, is er ook Serious Lochem, een Glazen Huis op de Kleine Markt in Lochem. Dat kwam op gang door een Lochemse jongere die de plaatselijke jongerenwerker benaderde. De jongerenwerker: 'Hij was bezig met een militaire opleiding en kwam erachter dat er in de wereld van alles mis is. Hij zei daar iets aan te willen doen.'

Kijk, daar krijgen we nou een warm kerstgevoel van.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden