Aandelenkoersen nemen een dagje rust

De Amsterdamse effectenbeurs maakte gisteren een pas op de plaats. De EOE-index was vrijwel de gehele dag in de min en sloot 2,72 punten lager dan maandag, op 500.89....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Ook de vaste waarden, zoals de obligatiekoersen, waren solide, waaruit handelaren concludeerden dat de daling slechts van korte duur is. Opvallend was de daling van Nederlands-Zweedse chemiefonds Akzo Nobel. Het aandeel begon de dag aarzelend op een niveau van tussen de 189 en 190 gulden, bijna een gulden boven de slotkoers van gisteren. Aan het eind van de middag hield topman C. van Lede echter zijn nieuwjaarstoespraak.

Van Lede meldde magere cijfers over de tweede helft van 1995. Bovendien voorspelde hij 'minder werk' voor de eerste twee kwartalen van het lopende boekjaar. Vrijwel onmiddellijk raakte het aandeel Akzo in een vrije val die pas ophield op 184,20 gulden, 4,30 gulden lager dan maandag.

Van Ledes collega Van Schaik van vliegtuigbouwer Fokker had meer succes met zijn maandag gehouden nieuwjaarsrede. De optimistische geluiden die Van Schaik liet horen over de uitkomst van de onderhandelingen tussen moederconcern Dasa en Nederlandse staat over de redding van Fokker, werden door de beleggers opgepikt.

Het veelgeplaagde luchtvaartfonds won acht dubbeltjes en eindigde twintig cent boven de tien guldengrens, waar het sinds 26 juli van het vorige jaar steeds onder was gebleven.

Stork was een andere uitblinker op het Damrak. Bij een flinke omzet steeg de koers van de machineproducent met 1,90 gulden naar 42,10 gulden. Volgens handelaren op de beurs was de koers in de afgelopen periode wat 'achtergebleven', hetgeen voor een aantal commissionairs aanleiding was het fonds aan te bevelen.

Philips was minder gewild bij de beleggers. Het elektronicafonds werd geplaagd door een lagere opening van de technologiefondsen op de beurs in New York. Verder deden onbevestigde geruchten de ronde over het schrappen van duizend banen bij de Duitse Philips-dochter Grundig. Het aandeel Philips sloot uiteindelijk 1,50 gulden lager op 62,60 gulden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden