Aandelenbezit van Britse journalisten openbaar

Britse journalisten zullen moeten bekendmaken of ze aandelen bezitten in de bedrijven waarover ze schrijven. Dat heeft de Press Complaints Commission (PCC), een soort Raad voor de Journalistiek, bepaald....

Van onze correspondent Peter de Waard

Met deze richtlijn heeft de PCC een wettelijke regeling door het ministerie van Financiën willen voorkomen. Het ministerie wilde dat journalisten aan het einde van alle artikelen waaraan zij hebben meegewerkt of die zij vóór publicatie hebben gezien, hun aandelenbelangen zouden opsommen.

De Britse dagbladen waren fel tegen deze regeling, omdat die praktisch onwerkbaar zou zijn. Bij verhalen waaraan meer redacteuren meewerken, zou de opsomming van aandelenportefeuilles langer kunnen worden dan de tekst.

Volgens de bestaande gedragsregels van de PCC was het journalisten 'verboden persoonlijk voordeel te halen uit nog niet gepubliceerde financiële informatie'. Begin vorig jaar kwamen twee journalisten van de tabloid The Mirror in opspraak, nadat zij in hun krant fondsen hadden aangeprezen waarin ze zelf hadden belegd. Zij werden later ontslagen.

De nieuwe PCC-regels verplichten journalisten om al hun aandelentransacties intern te laten registreren. Daarnaast moeten financiële journalisten voorkomen dat de integriteit van de krant waar zij werken, schade zou kunnen oplopen door hun eigen beleggingstransacties.

Hiervoor adviseert de PCC de zogenoemde Private Eye-test: een journalist moet zich niet in verlegenheid gebracht voelen als het bekende satirische weekblad Private Eye al zijn of haar aandelentransacties zou opsommen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden