Aandelen Concertgebouw te koop

Het is een kans die zich niet heel vaak voordoet. Om precies te zijn: tot nu toe maar eens in de 125 jaar. Wie een van de duizend nieuwe aandelen wil aanschaffen in het Concertgebouw in Amsterdam, moet er dus snel bij zijn. Ze kosten 250 euro per stuk. Maar er zit wel een addertje onder het gras: de koper moet eerst een schenking doen aan het Concertgebouw Fonds van 12.250 euro.

Met het nieuwe kapitaal dat het Concertgebouw zo hoopt binnen te halen, wordt een fonds opgezet. Met het rendement ervan worden toekomstige kosten voor het onderhoud- 2,5 miljoen euro per jaar - en de educatieve activiteiten (0,5 miljoen) gefinancierd. Het Concertgebouw hoopt dat de aandelenverkoop 12,5 miljoen euro opbrengt. Uiteindelijk moet het fonds 50 miljoen euro gaan bevatten. In zo'n endowment blijft het kapitaal onaangetast, maar wordt het rendement gebruikt.

Het dividend van een 'Jubileumaandeel' wordt 12,5 jaar lang uitgekeerd in muzikale vorm. Eenmaal per jaar vindt een besloten concert plaats voor de aandeelhouders, net als een kinderconcert.
Wie een aandeel weet te bemachtigen, weet zich onderdeel van een illustere traditie. Het Concertgebouw is immers gebouwd met particulier geld. In 2013 is het 125 jaar geleden dat het gebouw opende. De zes toenmalige oprichters haalden in 1882 met een aandelenemissie 128.000 gulden op, een deel van het voor de bouw benodigde kapitaal. Er zijn nog 137 erfgenamen met een oud aandeel. Een het Concertgebouw is nog steeds een naamloze vennootschap, een rechtsvorm die zeer uitzonderlijk is voor een Nederlandse culturele instelling.

Overheid

Volgens voorzitter Alexander Rinnooy Kan van de Raad van Commissarissen van het Concertgebouw wordt er met opzet geen beroep gedaan op de overheid om bij te dragen aan de kosten. 'Het gebouw is destijds voorgekomen uit particulier initiatief, en we geloven dat deze traditie van burgerzin voortgezet kan worden.' De aandelenuitgifte houdt volgens Rinnooy Kan geen verband met de bezuinigingen op kunst.

Maar volgens directeur Simon Reinink van het Concertgebouw wordt de toekomst politiek, maatschappelijk en economisch wel steeds ongewisser. 'Daarom is het noodzakelijk dat er een fonds komt waarmee we de basis, dit gebouw, en een kernactiviteit, de educatie, in stand houden.'

De banken ABN Amro, Deutsche Bank, ING, Rabobank en Van Lanschot gaan de aandelen onder de aandacht brengen van hun klanten. Ze doen dat zonder plaatsingsvergoeding.
Reinink erkent dat de gift die gepaard gaat met het aanschaffen van een aandeel niet gering is. 'Maar hij is fiscaal aftrekbaar, wat neerkomt op een dikke 100 euro per maand, vijf jaar lang. Zo houden we het Concertgebouw in stand, ook voor de niet-elite.'
De inschrijving voor de aandelen sluit op 10 november. Toewijzing vindt in beginsel plaats op basis van 'wie het eerst komt, wie het eerst maalt'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden