Nieuws

Aandeelhouders Funda dienen klacht in wegens wanbeleid

Aandeelhouders van Funda hebben donderdag een klacht ingediend bij de Ondernemingskamer tegen meerderheidsaandeelhouder NVM wegens wanbeleid. Zij vinden dat de makelaarsvereniging externe partijen in staat moet stellen om aandelen te kopen in de huizensite. De marktleider in informatie over koop- en huurhuizen heeft een marktwaarde van honderden miljoenen euro’s.

De vereniging die de klacht tegen de NVM heeft ingediend, wil dat Funda zich sterk gaat uitbreiden, bijvoorbeeld op het gebied van hypotheken en energie. Beeld ANP
De vereniging die de klacht tegen de NVM heeft ingediend, wil dat Funda zich sterk gaat uitbreiden, bijvoorbeeld op het gebied van hypotheken en energie.Beeld ANP

Funda ligt al langer in het vizier van vaak buitenlandse investeerders. De Amerikaanse beleggingsmaatschappij General Atlantic was afgelopen november een van twee partijen die zich meldde voor de aankoop van een belang in de huizensite. Nu heeft de NVM via een holding de zeggenschap over een grote meerderheid van de aandelen.

Met vijf miljoen unieke bezoekers per maand staat Funda bekend als uiterst profijtelijk bedrijf. Naar eigen verwachting maakte het vorig jaar een omzet van 36 miljoen euro en 16 miljoen euro winst.

Voorzitter Timo Smit van Fundabelang, de vereniging die de klacht tegen de NVM heeft ingediend, wil dat Funda zich met nieuwe aandeelhouders sterk gaat uitbreiden. Dat zou bijvoorbeeld kunnen op het gebied van hypotheken en energie. Zonder nieuwe sterke partners zouden concurrenten de positie van Funda als marktleider kunnen gaan bedreigen.

Belang verzilveren

Smit schat de totale waarde van de onderneming Funda op een bedrag tussen de 350 en 500 miljoen euro. ‘Volgens mijn informatie is er marktinteresse die uitgaat van die range.’ Ruim drie jaar geleden deed een bedrag van 240 miljoen euro de ronde.

Een aandelenverkoop of zelfs een beursgang biedt de circa 1.500 certificaathouders ook de kans hun belang te verzilveren. Nu kunnen ze hun certificaten (een soort aandeel zonder stemrecht maar met winstdeling) alleen verkopen aan andere NVM-makelaars. Op de vrije markt zijn de certificaten waarschijnlijk veel meer waard.

De NVM stelt in een schriftelijke reactie de stap van Fundabelang naar de Ondernemingskamer te betreuren. De makelaarsvereniging is bezig met onderzoek naar de toekomst van zijn huizensite, die naar verwachting deze zomer wordt afgerond. Daarbij zal worden gekeken naar de belangen van makelaars en consumenten, maar wordt volgens de NVM ook ‘volop aandacht’ geschonken aan de belangen van de certificaathouders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden