AANDEELHOUDERS BNG KRIJGEN FORS HOGER DIVIDEND

Bouwfonds Nederlandse Gemeenten (BNG) heeft de winst in 1994 explosief zien stijgen met 47 procent tot 93,8 miljoen. Om de relatie met zijn gemeente-aandeelhouders te versterken, keert BNG een fors hoger dividend uit van 14,1 miljoen gulden....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Met de 14,1 miljoen wordt 15 procent van de winst uitgekeerd. In de toekomst is een uitkering van 30 procent mogelijk, zo heeft BNG dinsdag bekendgemaakt.

Het bouwfonds, dat geheel in handen is van ongeveer 560 gemeenten, stelt daarnaast voor een apart investeringsfonds op te richten. De bedoeling is dat de gemeenten het aan hen uitgekeerde dividend in het fonds stoppen. Het Bouwfonds verdubbelt hun inbreng dan, zo meldt de woordvoerder. Met het fonds kunnen door de aandeelhouders aangewezen partijen zeer gunstige kredieten krijgen. Het fonds zal zich richten op projecten ter verbetering van de kwaliteit van de volkshuisvestiging.

Met de maatregelen probeert BNG zijn aandeelhouders tevreden te stellen. Sommige gemeenten, zoals Apeldoorn, wilden van hun aandelen af, omdat het rendement te laag was. BNG keerde immers in de voorafgaande jaren nauwelijks een dividend uit.

Ook was de verhandelbaarheid van de stukken minimaal. De aandelen BNG mochten volgens de statuten alleen worden verkocht aan andere gemeenten. Die markt functioneerde niet wegens geldgebrek bij de aandeelhouders.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden