nieuwswinst ahold

Aandeelhouders Ahold krijgen 220 miljoen extra door winstexplosie, vakkenvullers een Bol.com-bon

Met dank aan de coronacrisis heeft supermarktconcern Ahold Delhaize de winst in het tweede kwartaal ruim verdubbeld. Het moederbedrijf van (in Nederland) onder meer Albert Heijn, Etos, Gall & Gall en Bol.com verdiende door hamstergedrag en online winkelen 693 miljoen euro, tegen 334 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder.

Lege schappen in een Albert Heijn in maart dit jaar. Beeld ANP
Lege schappen in een Albert Heijn in maart dit jaar.Beeld ANP

Door de sterke cijfers verhoogt Ahold Delhaize de winstverwachting voor het hele jaar. Ook krijgen de aandeelhouders 220 miljoen euro extra dividend uitgekeerd. Voor de vakbonden zijn de fraaie cijfers en de extra winstuitkering aan de aandeelhouders het sein om opnieuw te pleiten voor fors meer geld voor de werkvloer. Die moet het bij Ahold tot nu toe doen met een cadeaubon van 25 euro, te besteden bij dochterbedrijf Bol.com.

Bestuurder Jacqueline Twerda van CNV Vakmensen noemt dat een ‘dikke middelvinger naar de mensen die onder zware druk het wc-papier stonden bij te vullen.’ Het CNV denkt eerder aan een bedrag van 500 euro, zoals supermarktpersoneel in diverse buitenlanden heeft gekregen. ‘Dan denk ik: hoe moeilijk kan het zijn? Na de zomer begint het overleg over een nieuwe cao voor de supermarkten, die in april is verlopen. Dan kunnen ze zeggen: kijk eens, beste mevrouw van de vakbond, ons personeel heeft alvast een mooie bonus gekregen.’

Ahold Delhaize wijst er in een reactie op dat het personeel – naast de cadeaubon - eind dit jaar een winstuitkering krijgt, van minimaal 45 procent en maximaal 130 procent van een vier weken-salaris. ‘Dat kan dus een extra maandsalaris opleveren’, zegt een woordvoerder. Volgens onderzoek van de Volkskrant is Ahold Delhaize in Nederland goed voor 32 duizend volledige banen. Daarmee is het de op twee na grootste werkgever, na de politie en Defensie. Topman Frans Muller verdiende vorig jaar 4,1 miljoen euro. Dat is 99 keer meer dan het gemiddelde van de werknemers bij het supermarktconcern. Een jaar eerder was die ‘loonkloof’ nog 125. Ahold Delhaize is vooral groot in de VS, waar de verkopen 21 procent stegen.

Hoeveel procent erbij de vakbonden gaan eisen in het cao-overleg met de supermarktbranche moet nog worden bepaald. CNV-bestuurder Jacqueline Twerda: ‘Als ik deze winstcijfers zie, en deze dividenduitkering aan de aandeelhouders, dan zeg ik: wij willen geld zien voor de werkvloer. Er moet fors meer loon bij.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden