Aandeelhouder tegen wil en dank

ING is vastbesloten Nederlands absolute nummer een op het gebied van aandelenemissies, ABN Amro, naar de kroon te steken. Met lede ogen moest de bank/verzekeraar vorig jaar toezien hoe de grote concurrent de leiding kreeg over de beursgang van KPN, een prestigieuze klus waarvoor zij haar ziel en zaligheid had...

Van onze verslaggever

René Bogaarts

AMSTERDAM

Dat KPN naar ABN Amro ging, terwijl er voor ING slechts een bijrolletje in het Nederlandse consortium overbleef, was vooral een bittere teleurstelling voor mr I. Schuilwerve, directeur van ING's Investment Banking. Hij had gehoopt vlak voor hij eind 1994 met VUT zou gaan, ING een vooraanstaande positie te geven op het vlak van aandelenemissies.

Kort tevoren had Schuilwerve een leuke deal gemaakt met Ballast Nedam. ING kocht eind 1993 een groot pakket aandelen van het baggerbedrijf. Vorig eigenaar British Aerospace deed de aandelen voor 50 gulden per stuk van de hand, maar de bank verkocht ze enkele maanden later met een winst van 20 à 25 gulden op de beurs. Dat leverde een kleine honderd miljoen gulden winst op.

Rond die tijd wist Schuilwerve ook het Amsterdamse handelshuis Ceteco aan de haak te slaan. Eigenaar Borsumij wilde 30 procent van zijn Ceteco-aandelen naar de beurs brengen en bovendien moest voor 75 miljoen nieuwe aandelen worden uitgegeven. Papierfabrikant KNP BT gunde ING kort daarop een claim-emissie ter waarde van 445 miljoen. Leuk klusjes, maar het viel natuurlijk in het niet bij de 6 miljard van KPN.

In oktober volgde plasticproducent EVC. De eigenaren wilden het bedrijf naar de beurs brengen. De opdracht, met een waarde van 700 miljoen gulden, ging naar ING.

December vorig jaar maakte kantoorinrichter Samas bekend Schaerf over te willen nemen. Omdat de Duitse branchegenoot groter was dan Samas, had het Nederlandse bedrijf nieuw kapitaal nodig. ABN Amro wilde de emissie, die 150 miljoen moest opbrengen, graag begeleiden.

Een gouden kans om de concurrent af te troeven, dacht de inmiddels ook al 56-jarige C. Helbergen, de man die jarenlang in de schaduw van Schuilwerve had geopereerd en per 1 januari het roer bij Investment Banking zou overnemen. Met een gewaagd bod kaapte hij de opdracht voor de neus van ABN Amro weg.

ING zou 2,05 miljoen certificaten van converteerbare, cumulatief preferente aandelen Samas verkopen aan bestaande aandeelhouders. Daarmee zou het aandelenkapitaal van de kantoorinrichter met de helft toenemen. Samas en ING mikten op een introductiekoers van 74 gulden. Iets hoger dan de beurskoers op dat moment, maar ING stelde zich garant voor het welslagen van de emissie.

Half februari bleek Samas ING ervan te hebben overtuigd dat de stukken best voor 79 gulden verkocht zouden kunnen worden. De koers van Samas, begin dit jaar nog maar 62 gulden, was immers al opgelopen tot 70 gulden en aandeelhouders zouden best wat meer willen betalen voor de aandelen in dat prachtbedrijf. Dat ABN Amro de operatie uiteindelijk wat te link vond, was bijzaak.

Gisteren bleek dat de emissie geen succes is geworden. ING gaf schoorvoetend toe dat dez vanwege 'marktomstandigheden' op een mislukking was uitgelopen. De bank heeft nog een fikse stapel certificaten van converteebare, cummulatief preferente aandelen Samas op de plank liggen. Voor Samas is daarmee de kous af. De stukken zijn betaald, door ING zelf.

Volgens analisten hebben Samas en ING hun hand overspeeld door te denken dat beleggers veel meer wilden betalen dan de beurskoers. Het feit dat de prijs vlak voor de emissie nog eens met vijf gulden werd opgeschroefd, nadat de beurskoers al was opgedreven door de eerste aankondiging, is velen in het verkeerde keelgat geschoten.

Hoe groot het 'restantpakket' is, wil de woordvoerder van ING niet vertellen. Wel merkt hij op dat ING Samas binnenkort in het kader van de Wet Melding Zeggenschap moet melden dat de bank grootaandeelhouder is. Dat betekent dat de bank minimaal nog 5 procent in de kantoorinrichter heeft, minimaal 300 duizend stukken.

Samas sloot gisteren twee kwartjes lager op een slotkoers van 67,50 gulden. Het zal nog wel even duren voordat ING zijn aandelen in dat prachtbedrijf uit Utrecht zonder verlies kan afstoten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden