Aandeelhouder krijgt meer macht, commissaris minder

Aandeelhouders krijgen invloed op de hoogte van het dividend. Het kabinet heeft vrijdag besloten dat hun vertegenwoordigers bij de raad van commissarissen inspraak krijgen bij de vaststelling van de jaarrekening van een onderneming....

Eerder al waren de werkgevers en de vakbonden in de Sociaal Economische Raad (SER) overeen gekomen dat werknemers en aandeelhouders meer invloed krijgen op de samenstelling van de raad van commissarissen. Maar het kabinet is op enkele punten wat verder gegaan dan het SER-avies.

De VVD-ministers Zalm, Korthals en Jorritsma en hun PvdA-collega Vermeend stonden erop de aandeelhouders meer echte macht te geven en bepaalden dat ze het recht moeten krijgen het dividend van een onderneming te wijzigen. De ondernemingsraad krijgt hierbij een adviserende rol.

Verder komt er veel meer macht voor de aandeelhoudersvergadering. Die kan met tweederde van de stemmen (en met vertegenwoordiging van minimaal eenderde van het geplaatste kapitaal) de raad van commissarissen naar huis sturen. Ook moeten ze gekend worden bij ingrijpende beslissingen die karakter of identiteit van de onderneming sterk veranderen.

De raad van commissarissen van grote ondernemingen benoemde tot voor kort zichzelf. Kandidaten werden vooral uit het old boys network gerecruteerd, een kleine kring bestuurders die elkaar goed kennen en bij elkaars bedrijven commissariaten vervullen. Het kabinet hoopt dat nu de aandeelhouders en werknemers de benoemingen gaan verrichten, er vers bloed van buiten komt in de top van het bedrijfsleven.

De raad van commissarissen, ondernemingsraad en aandeelhouders stellen gedrieën een verplichte profielschets op voor de nieuwe raad van commissarissen. De ondernemingsraad heeft het recht om een derde van de kandidaten voor te dragen.

Zo wil het kabinet naast de zeggenschap van de kapitaalverschaffers ook die van werknemers verankeren. 'Dat is de beste waarborg voor een goed functionerend bestuur van grote ondernemingen', schrijven de vier ministers.

Ondernemingen met een kapitaal van 13 miljoen euro (28,6 miljoen gulden) en meer dan honderd werknemers zijn verplicht een ondernemingesraad in te stellen en een raad van commissarissen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden