Aandeelhouder beslist mee over toplonen

Aandeelhouders mogen voortaan meebeslissen over de beloning van de bestuurders van beursgenoteerde bedrijven. De bezoldiging van de toplieden moet ter goedkeuring voorgelegd worden aan de aandeelhoudersvergadering....

Dat heeft het kabinet vrijdag besloten na een eigen onderzoek naar de topsalarissen. Daaruit blijkt dat een groep van enkele honderden bestuurders van zeer grote bedrijven vorig jaar een stijging van de beloning heeft geïncasseerd van gemiddeld 17,6 procent. De inkomensstijging van bestuurders uit middelgrote ondernemingen was ongeveer gelijk aan de stijging van de salarissen van gewone werknemers.

Het kabinet deed de studie naar aanleiding van eerder onderzoek naar de topsalarissen door de Volkskrant en door de vakcentrale FNV. Uit het onderzoek van de Volkskrant bleek al dat de bezoldiging van de bestuurders van de grote bedrijven exclusief optiewinsten gemiddeld met ruim 14 procent was gestegen. Uit de nieuwe cijfers komt naar voren dat vooral bij bedrijven met meer dan 70 duizend werknemers de beloning de pan uitrijst. De topmensen daar kregen 17,6 procent gemiddeld. Bij bedrijven met 2000 tot 7000 werknemers is het wat lager: 11,8 procent.

Minister Vermeend van Sociale Zaken maakte in juni al duidelijk dat hij vindt dat de topbestuurders een slecht voorbeeld geven aan hun werknemers, van wie juist van alle kanten wordt gevraagd de lonen te matigen. Nu uit zijn eigen onderzoek zelfs nog hogere loonstijgingen voor de topbestuurders blijken, reageert Vermeend bezorgd. 'Een loonstijging van ruim 17 procent heeft een negatieve uitwerking op het klimaat in het Nederlandse poldermodel. Het lijkt mij voor topmanagers erg moeilijk om aan hun werknemers uit te leggen dat de lonen gematigd moeten worden met het oog op de werkgelegenheid, terwijl uit de cijfers blijkt dat zij zelf aan de hele mooie kant gaan zitten.'

Tegelijkertijd stelt Vermeend vast dat het overgrote deel van de Nederlandse bestuurders in met name de middelgrote bedrijven binnen de grenzen blijft: werkgevers met bedrijven tot 700 werknemers incasseerden 6,9 procent extra. 'De meesten hebben een loonstijging gehad die vergelijkbaar is met die van de gewone werknemers. Ik ben blij met die nuancering', aldus Vermeend.

Het kabinet verwacht een positief effect van de openheid die er binnenkort komt over de topsalarissen. Zowel het basissalaris als het aandelenbezit van bestuurders en commissarissen van beurs-nv's worden openbaar, via een verplichte melding in het jaarverslag. Vermeend: 'De salarissen komen in de etalage te staan. Topbestuurders zullen zich toch iets moeten aantrekken van hun publieke verantwoordelijkheid.'

Het kabinet wil nu ook duidelijkheid over de salarisontwikkeling bij de overheid en in de semi-publieke sector. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om topambtenaren, leden van managementteams en gemeentesecretarissen.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW vindt de maatregel van het kabinet niet nodig. Volgens de werkgevers is een groot deel van de beloning variabel, en valt dat deel weer weg als de winsten van bedrijven teruglopen. De vakcentrales FNV en CNV zijn juist bezorgd en vrezen een 'verziekende werking' op de cao-onderhandelingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden