Nieuws

Aandeel Philips onder druk na waarschuwing gezondheidsautoriteit VS voor medische apparatuur

De beademingsapparatuur die Philips onlangs terugriep, kan bij gebruikers leiden tot verwondingen, mogelijk zelfs tot overlijden. Volgens de Amerikaanse toezichthouder zijn er al tientallen incidenten geweest.

Pepijn de Lange
De gezondheidsautoriteit van de VS, de FDA, rapporteerde al 61 incidenten waarvan 25 met verwondingen. Beeld REUTERS
De gezondheidsautoriteit van de VS, de FDA, rapporteerde al 61 incidenten waarvan 25 met verwondingen.Beeld REUTERS

In juni kondigde Philips een gigantische terugroepactie aan: wereldwijd moesten zo’n 3,5 miljoen slaapapneu- en beademingsapparaten van de markt worden gehaald. Het gaat vooral om apparaten met maskers die mensen ’s nachts dragen om slaapapneu te voorkomen. Het schuimrubber dat de apparaten bevatten, bleek in een warme of vochtige omgeving af te kunnen brokkelen, waarbij chemische stoffen konden vrijkomen.

Volgens Philips kan het inademen van die stoffen leiden tot gezondheidsproblemen als hoofdpijn en misselijkheid. Maar de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) acht de mogelijke gevaren voor de gezondheid van patiënten ernstiger. De toezichthouder heeft de terugroepactie van Philips in de hoogste risicocategorie, de zogeheten Class 1, ingeschaald.

De FDA heeft tot nu toe 61 incidenten met de apparatuur gerapporteerd, met 25 verwondingen tot gevolg. De beademingsapparaten zouden nog niet tot sterfgevallen hebben geleid. In totaal heeft Philips in de VS tot dusver 16,5 duizend apparaten teruggehaald.

Beleggers reageerden geschrokken op het nieuws van de inschatting door de FDA. Aan het eind van woensdagochtend was Philips met afstand de grootste daler bij de hoofdfondsen op de Amsterdamse beurs. Het zorgtechnologiebedrijf leverde ruim 3 procent aan beurswaarde in.

Philips heeft al honderden miljoenen euro’s opzij gezet in verband met de kwestie. Bij de presentatie van de kwartaalresultaten vond topman Frans van Houten het vorige week nog te vroeg om iets te zeggen over mogelijke schadeclaims als gevolg van de defecten. Het kan nog lang duren voordat zo’n zaak voor de rechter komt, gaf Van Houten aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden