Aandacht leegstand is goedmakertje

Dat niemand structureel weet hoe het met de leegstand in Nederland is gesteld, is geen nieuws (Voorpagina, 24 juni). Wel dat de Rijksadviseur voor het Cultureel Erfgoed, Fons Asselbergs, er nu (pas) aandacht voor heeft en vraagt....

Begin jaren tachtig begonnen wij op de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) een onderzoeksgroep die zich op hergebruik van leegstaande gebouwen richtte. De renovatiegolf in de woningbouw was al in volle gang. Alles wat niet in die categorie viel, ontsnapte aan de aandacht; zoals cultuurhistorisch interessante gebouwen naast kantoren. Daar de oorspronkelijke functie van die gebouwen was vervallen, moest er een nieuwe bestemming worden gezocht.

Ook toen was niet echt bekend hoe het met de leegstand was gesteld, niemand hield het bij (behalve het bisdom). Eén student bedacht een methode om leegstand op te sporen. De enige manier om erachter te komen of ene pand leeg stond, was in de bestanden van de Onroerend Goed Belasting (OGB) kijken om te zien of het eigenaars- en het huurdersdeel betaald worden. Zo niet, dan staat het pand leeg. Het is echter niet toegestaan die bestanden daarvoor te gebruiken.

Een ander moment om leegstand van tenminste cultuurhistorische panden te registreren, was het Monumenten Inventarisatie Projekt (MIP). Zij keken slechts zijdelings naar dat fenomeen en er werd zeker niet structureel geregistreerd. Wie was er ook al weer de eindverantwoordelijke voor dat werk? Juist: Asselbergs!

Leegstand en herbestemming hadden structureel ingekapseld kunnen worden in het (monumenten-) beleid. Allemaal gemiste kansen. Nu wordt de ‘leegstandsboodschap’ uitgedragen omdat steeds meer burgers zich bekommeren om de verrommeling van het landschap en zich zorgen maken om leegstand.

Deze aandacht kan geen goedmakertje zijn voor gemiste kansen uit het verleden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden