Aandacht kandidaten in de Franse media met een stopwatch gemeten
AMSTERDAM Het dreigde nogal eentonig te worden in de aanloop naar de Franse presidentsverkiezingen op 23 april en 6 mei. Nu eens verscheen de Franse president Nicolas Sarkozy urenlang op televisie om zijn standpunten uiteen te zetten. Dan weer was zijn socialistische rivaal François Hollande continu op de buis om zijn plannen voor verandering in Frankrijk toe te lichten
Nou vooruit, soms kregen de Fransen ook Marine Le Pen van het Front National en de centrumpoliticus François Bayrou van MoDem te zien. Maar vanaf deze week is hun bijrol in de Franse media voorbij. En worden ook de andere, vaak onbekende, kandidaten die een gooi doen naar een verblijf in het Élysée-paleis voor het voetlicht gebracht.
Dan krijgen de Fransen ook alle campagnebelevenissen te zien van Jean-Luc Mélenchon (Front de gauche) Jacques Cheminade (Solidarité et progrès), Nathalie Arthaud (Lutte ouvrière), Philippe Poutou (Nouveau parti anticapitaliste), Nicolas Dupont-Aignan (Debout la République) of Eva Joly (Europe Ecologie-Les Verts).
In totaal tien presidentskandidaten die de benodigde 500 handtekeningen van gekozen bestuurders wisten te bemachtigen. Zeven mannen en drie vrouwen die volgens de in Frankrijk geldende regeling van 'perfecte gelijkheid' evenveel zendtijd moeten krijgen op radio en tv.
De regeling geldt voor documentaires, commentaren, analyses en de bekendmaking van peilingen. Maar ook als een onbekende Fransman of Française zijn/haar mening geeft over een van de presidentskandidaten.
Controleurs van de Conseil supérieur de l'Audiovisuel zitten met een stopwatch voor de televisie. En vergelijken hun bevindingen met de uitzendlijsten die ze wekelijks van de redacties van Franse zenders krijgen.
En zo krijgt kandidaat Sarkozy evenveel aandacht als Cheminade, volgens de laatste peilingen goed voor 0,5 procent van de stemmen. Doen de zenders dit niet, dan riskeren ze een boete. Al moesten diverse zenders hun geplande uitzendingen met kandidaten gisteren al omgooien vanwege het bloedbad in Toulouse.
undefined