Aanbod van winkels iets gevarieerder

Na jarenlange verschraling in diversiteit, neemt de variatie in het winkelaanbod van winkelcentra weer iets toe. Uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de vijftien winkelcentra met het meest gevarieerde winkelaanbod het afgelopen jaar gemiddeld 63,3 winkelsoorten telden.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER

AMSTERDAM - Dit waren er 1,5 meer dan bij de vorige meting in 2008, maar iets minder dan het gemiddelde van 2004 (64,8 soorten). 'Het lijkt erop dat er in veel winkelcentra meer nichewinkels zijn bijgekomen, bijvoorbeeld een speciaalzaak voor groente, voor reformartikelen of voor ambachtelijk brood', zegt een woordvoerster van het statistiekbureau. Volgens haar trekken sportzaken en verkopers van keukens, wasmachines, verf en behang daarentegen juist weg uit de meeste binnensteden.

Consumenten die bij het shoppen graag veel verschillende soorten zaken op loopafstand willen hebben, kunnen het best naar Haarlem gaan. Het centrum van die stad komt met 68 soorten winkels als meest gevarieerde winkelcentrum van Nederland uit de bus. De binnensteden van Apeldoorn en Middelburg staan met respectievelijk 67 en 66 verschillende soorten zaken op de tweede en derde plaats.

Toch is het niet zo dat Nederlanders voor een middagje winkelen vooral zijn aangewezen op de provinciesteden. 'Wij hebben gekeken naar het aantal winkelsoorten per buurt en de binnenstad van grote steden als Amsterdam en Rotterdam bestaat vaak uit meerdere buurten. Daarbij zeggen deze cijfers niets over het aantal winkelvestigingen', benadrukt de zegsvrouw van het CBS.

Vier jaar geleden riep het statistiekbureau de binnenstad van Nijmegen nog uit tot meest diverse winkelbuurt. Die telde toen 66 soorten winkels. Dat is inmiddels teruggelopen tot 64, waardoor Nijmegen nu is afgezakt naar de zesde plaats op de ranglijst.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden