Aanbieders valse Picasso's aangehouden in Spanje

De Spaanse politie heeft aanbieders van vervalste werken van de Spaanse kunstenaar Pablo Picasso (1881-1973) aangehouden. In het weekeinde heeft de politie bekendgemaakt dat er in Granada zes en in Benidorm twee verdachten zijn gearresteerd. Vijf nep-Picasso's zijn in beslag genomen.

redactie
'The Night Club Singer' van Picasso, dit werk behoort niet tot de reeks vervalste schilderijen. Beeld AP
'The Night Club Singer' van Picasso, dit werk behoort niet tot de reeks vervalste schilderijen.Beeld AP

Ze werden aangeboden voor in totaal 160 miljoen euro. De aanbieders in Granada hadden het verhaal erbij verzonnen dat de schilderijen uit Cuba kwamen, waar een grootouder van Picasso heeft gewoond. In Benidorm hielden de aanbieders het verhaal op dat de Picasso's uit de erfenis van een man in Barcelona kwamen. Volgens de politie staan de arrestaties in de twee steden los van elkaar en gaat het niet om één bende Picassovervalsers.

Regel

Naar schatting is eenvijfde van de wereldwijd verhandelde kunst vals. Bij grafisch werk van kunstenaars als Warhol, Miró en Picasso zijn vervalsingen eerder regel dan uitzondering.

De bekendste Nederlandse vervalser is Han van Meegeren (1889-1947). Hij vervalste enkele werken van Johannes Vermeer, waaronder Emmaüsgangers. Museum Boijmans Van Beuningen kocht dit werk in 1937 voor ruim 500 duizend gulden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden