Aanbevolen: Films

www.cinema.nl Deze rubriek wijkt af van de gebruikelijke vorm. Door een aangepaste deadline, in verband met Nieuwjaarsdag, zijn de exacte speelplaatsen en aanvangstijden niet bekend....

De tweeling (Ben Sombogaart). Verfilming van roman van Tessa de Loo, over twee zussen die kort voor de oorlog van elkaar worden gescheiden. Weinig subtiel, maar werken doet de film wel. Dank zij het fraaie camerawerk en het sterke acteren.

About Schmidt (Alexander Payne). Jack Nicholson in vorm als man die na zijn pensioen niets anders kan doen dan vaststellen dat zijn leven niets heeft voorgesteld. Warren Schmidt is allesbehalve sympathiek. Toch ga je van hem houden.

Bowling for Columbine (Michael Moore). Geestige en scherpe documentaire over de Amerikaanse fascinatie voor wapens. Moore haalt van alles over hoop, maar houdt zijn publiek tot de laatste seconde bij de les.

The Pianist (Roman Polanski). Boekverfilming waarin Po

lanski een beeld schetst van een Pools getto, waar hij als kind verbleef. Polanski toont de verschrikkingen met afstand, en toch ontkomt hij niet aan kitscherige scènes. Dat staat een indrukwekkende film niet in de weg.

Millennium Mambo (Hou Hsiao-Hsien) Eerste deel van zesdelige reeks waarin Hou het leven van twintigers in het huidige Taipei in kaart brengt. Hou's meesterschap is opnieuw oogstrelend.

Die Reise nach Kafiristan (Fosco en Donatello Dubini). Een roadmovie die veel weg heeft van een Kammerspiel, maar dan in de woestijn. Twee vrouwen gaan op reis naar Kafiristan, een oord boven Kabul. Realisme is geen doel van de Dubini's; kunstmatigheid voert de boventoon.

L'Anglaise et le duc (Eric Rohmer). De 82-jarige Nouvelle vague-veteraan Rohmer doet 18e eeuws Parijs herleven,

waar de Franse Revolutie nog nagalmt. De artistocrate Grace Elliott raakt in conflict met de hertog van Orléans, die voor de dood van de koning - zijn bloedeigen neef - stemt.

Ja Zuster, Nee Zuster (Pieter Kramer). Opbeurend verhaal dans over perikelen in de Primulastraat doet naoorlogs Nederland op grootse en grotes

ke wijze herleven. Staat bol van de verwijzingen naar on

der meer Singin' in the Rain en Les Parapluis de Cherbourg.

Minority Report (Steven Spielberg). Intelligente, angstaanjagende blockbuster met Tom Cruise als politiechef die in 2054 criminelen arresteert nog voor zij een misdaad hebben kunnen begaan. Zelf zal hij in de nabije toekomst een moord plegen. Naar een science fiction-verhaal van Philip K. Dick.

Hable con ella (Pedro Almodóvar). Twee mannen raken bevriend in het ziekenhuis waar hun beider geliefden in coma liggen. Ingetogen vertelling - ondanks de onalledaagse plot - over intense liefde, vriendschap en de kunst van ontroering. Winnaar van vier European Film Awards en de Europese publieksprijs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden