Aan Spanjes tennisreputatie kleeft een smet

Spanje geldt als een toonaangevend land in het tennis, maar aan die reputatie kleeft een smet: de nationale mannenploeg won nog nooit de Davis Cup....

Van onze verslaggever

Komend weekeinde krijgt Spanje de kans dat bijna eeuwige gezichtsverlies goed te maken. De eerste Davis Cup van deze eeuw is inzet van de finale van vrijdag tot en met zondag tegen Australië. Die eindstrijd, tussen een groot en een heel groot tennisland, is voor uitdager Spanje een thuisduel. De Spaanse federatie heeft Barcelona, de stad van de nationale tennisacademie, aangewezen als de finaleplaats. Uiteraard is gekozen voor de ondergrond waarop de nationale tennissers, van Bruguera tot Ferrero, het afgelopen decennium hun lauweren veroverden: het gravel. Op de stadsberg Montjuich, in het gigantische Palau Sant Jordi - in 1992 het toneel waar Nederland olympisch volleybalzilver veroverde - is een tennisbaan van gemalen baksteen neergelegd.

De rode piste is onmiskenbaar in het voordeel van de Spanjaarden die met hun beste specialisten aantreden. Alex Corretja, geboren in Barcelona, geldt als de kopman van de Spaanse ploeg en zal tijdens de driedaagse worden aangemoedigd door veertienduizend land- en stadgenoten.

Spanje had al twee keer de mogelijkheid de Davis Cup te veroveren. In 1965 en 1967 bereikte het land ook de eindstrijd, maar het team moest beide keren, op het snelle gras van Sydney en Brisbane, buigen voor de Australiërs. Nu is het terreinvoordeel voor de Spanjaarden.

Het grote moment voor Spanje speelt zich af zonder inmenging van de historische figuur van het Spaanse tennis: Manuel 'Manolo' Santana. Hij was in 1965 en 1967 van de partij, toen Spanje beide keren ten onder ging in Australië. Tussendoor schonk Santana zijn land het grootste succes uit de geschiedenis: in 1966 won hij Wimbledon. In 1961 en 1964 had hij op Roland Garros al gezegevierd en in 1965 in de US Open.

Santana speelt in het weekeinde een veteranentoernooi in Florida. Eind vorig jaar werd hij - de Nederlandse captain Michiel Schapers zal het verschijnsel herkennen - afgezet als Davis Cup-aanvoerder. Twee perioden van vijf jaar voerde Santana, als coach, zijn team aan, maar toen hij op een winterdag naar Malaga kwam om met de bond de plannen voor een nieuw seizoen door te nemen, werd hij buitengeworpen.

'U bent ontslagen', sprak bondsvoorzitter Pujol, na aankomst. Meer uitleg kreeg de oud-tennisser niet. Santana was het slachtoffer van een samenzwering tussen de beste Spaanse tennissers en hun coaches. De kliek wierp het gevestigde gezag omver en de populaire Santana werd afgelost door een viertal: Duarte, Vilaro, Perlas en Avendano.

Santana verklaarde deze week in Britse kranten: 'Ik was niet meer welkom bij deze gasten. Ik dacht dat de voorzitter me weg wilden hebben, maar het waren de spelers. Ze durfden me dat niet in het gezicht te zeggen. Dat was slikken voor me. Ze hebben mijn levensdroom gestolen: de Davis Cup winnen.

'Ik ben niet boos, maar wel verdrietig en teleurgesteld. Ze zullen in Barcelona trachten een groot feest te bouwen, maar zonder Santana zal dat niet lukken. Ze hebben het team van Manolo gestolen, het was een samenzwering. Daarom wens ik er niet bij te zijn. Maar ik hoop wel dat mijn land de Davis Cup wint. Dat is mij nooit gelukt.'

Santana kwam deze week in opspraak omdat hij, op zijn oude club in Marbella, de Puente Romano, de Australische ploeg gastvrijheid zou hebben aangeboden. Hij beheert een nieuwe club, enkele kilometers verderop. Santana wierp de beschuldiging verre van zich. 'John Newcombe, de captain van Australië, is al 35 jaar met mij bevriend. Ik ben nog uit de tijd dat zulk gedrag telde in de sport.'

Newcombe had vorig jaar, na het succes in de finale in Nice tegen Frankrijk, willen aftreden als Australisch teamcaptain, maar ging nog een jaar langer door om de toen geblesseerde Patrick Rafter een nieuwe kans te bieden. Newk en assistent Roche maken straks plaats voor het duo Fitzgerald-Masur.

In het team van de titelverdediger ontbreekt Mark Philippoussis, matchwinner van vorig jaar. De reus uit Melbourne zegde wegens een knieblessure af voor de halve finale. Toen hij vernam dat het winnende team niet zou worden gewijzigd, meldde hij zich ook af voor de finale.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden