Aan Rhuggenaath de taak Curaçao weer tot Caraïbisch succesnummer te maken

Onder de 'schone' premier Rhuggenaath zal blijken hoever de tentakels van de maffia reiken.

PAR-lijsttrekker Eugene Rhuggenaath viert met zijn aanhang de overwinning van de verkiezingen op Curacao.Beeld anp

Weer is een verkiezing, ditmaal op Curaçao, minder desastreus verlopen dan tevoren werd gevreesd. In Den Haag was de opluchting bijna hoorbaar over het feit dat de MFK, de partij van de corrupte oud-premier Gerrit Schotte, niet de grootste is geworden in het 21 zetels tellende parlement. Dat niet Schottes MFK maar de als 'schoon' bekend staande PAR van de liberale politicus Eugene Rhuggenaath de spil zal vormen van een nieuwe regering, maakt de bestrijding van de crisis in de koninkrijksrelaties iets minder acuut.

Eerder had de verantwoordelijke minister, Plasterk, al laten weten dat er 'een scenario' klaar lag voor het geval de MFK erin zou zijn geslaagd de verkiezingen te annuleren (wat te elfder ure door de gouverneur van Curaçao is verijdeld). Er werd zelfs gespeculeerd over een militair ingrepen, zoals in 1969, al werd die optie door vrijwel niemand serieus genomen.

Te hopen is dat de kwalen die werden belichaamd door Gerrit Schotte, de eerste premier van het autonome land Curaçao, niet dermate zijn geïnstitutionaliseerd, dat achteraf moet worden vastgesteld dat Eugene Rhuggenaath een achterhoedegevecht heeft gevoerd. Het feit dat de MFK tijdens de verkiezingscampagne, ondanks de veroordeling van Schotte tot drie jaar gevangenis, openlijk stemmen kocht - onder anderen van gedetineerden - wekt de vrees dat veel politici op het eiland de schaamte ver voorbij zijn. De MFK mag dan niet verder zijn gekomen dan een derde plaats, ze verwierf wel meer stemmen dan bij de vorige verkiezingen.

Of Rhuggenaath, de achtste premier van Curaçao sinds 2010, de infiltratie van de maffia in de politiek tot staan weet te brengen, hangt af van zijn eigen onkreukbaarheid en van zijn succes bij de bestrijding van de economische crisis die zijn land heeft gereduceerd van Caraïbisch succesnummer tot zorgenkind. De economische groei blijft al jaren bij een half procent steken. De werkloosheid bedraagt ruim 13 procent - onder jongeren zelfs 37 procent. Alleen als Rhuggenaath, op het schild gehesen als 'de Kennedy van Curaçao', dit taaie probleem het hoofd weet te bieden, zal de voedingsbodem voor corruptie verschralen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden