Aan pretenties geen gebrek **

Modeontwerpster Marga Weimans geeft vooral commentaar op mode. Dat wringt een beetje, want echt doorgebroken is ze nog niet.

DOOR BREGJE LAMPE

Mode

Marga Weimans: Fashion House

Groninger Museum, t/m 23/11. groningermuseum.nl

Marga Weimans (1970) houdt van groots en meeslepend. Een van de spektakelstukken in het Groninger Museum is een strapless jurk met een bolle rok die zo groot is dat je erin kunt staan. Alsof het een grot is. Maar dan wel één met wanden die bestaan uit grote patroondelen van stevig wit vilt.

De installatie, die ze voor de tentoonstelling heeft gemaakt in samenwerking met het bureau van architect Rem Koolhaas, heeft de titel The Ultimate Dress. Het werk is typerend voor Weimans. Niet draagbaar, wel intrigerend. Weimans beschouwt de installatie als 'een plek om na te denken over de ultieme jurk als representatie van ons collectieve verlangen naar volmaaktheid.'

Dat heeft meer met commentaar op mode, dan met mode zelf te maken. Aan pretenties geen gebrek. Maar dat is ook waar het wringt. Het is lastig om het commentaar van iemand die het nog niet echt heeft gemaakt serieus te nemen. Het wordt al snel pedant. Als Weimans serieus genomen wil worden als modeontwerper, moet ze zich ook kunnen meten met collega's.

Vooralsnog lijkt ze een buitenstaander, die het zich door subsidies kan permitteren commentaar te leveren op een industrie waarvan ze deel wil uitmaken. Sinds 2006 ontvangt ze jaarlijks een stipendium en komt wat ze maakt in het bezit van het Groninger Museum. Ze probeert de weg van Viktor & Rolf te volgen; de ontwerpers die haar inspireerden op haar 30ste haar baan als beleidsmedewerker bij de gemeente Rotterdam op te zeggen en zich in te schrijven voor de Academie van Schone Kunsten in Antwerpen.

Ook zij leverden commentaar op de mode met ingewikkelde couturestukken voordat ze definitief doorbraken. En ook zij werden op weg geholpen door het Groninger Museum. Maar Viktor & Rolf zijn inmiddels een gouden investering gebleken; ze gelden tegenwoordig als een belangrijke publiekstrekker. Van Weimans moet dat nog blijken. Tussen hoge verwachtingen en aan die verwachtingen voldoen, wil nog wel eens een gat gapen.

De eerste collectie van Viktor & Rolf, waarmee ze in 1993 alle prijzen tijdens het prestigieuze Festival de la Mode in het Zuid-Franse Hyères wonnen, bestond uit volumineuze baljurken die waren gemaakt van tweedehands kleren en goedkope lappen. De collectie Debut (2008), waarmee Weimans vijftien jaar later naar Parijs trok, bestaat uit imposante jurken van zwart bouwplastic die zijn versierd met borduurwerk van onder meer wol en tin. Maar na haar presentatie, buiten het officiële catwalkschema om, bleef de gehoopte internationale doorbraak uit.

De tentoonstelling, die in acht zalen toont welke stappen de ontwerpster heeft gezet in de modewereld, opent met zo'n grote jurk van zwart bouwplastic. Verderop zijn een gifgroene jurk van gecoat schuim en een korte roze jurk met bloemendecoraties uit de collectie Wonderland (2009) te zien, ontwerpen die volgens de maker de zoektocht naar schoonheid verbeelden.

Een andere zaal is compleet gewijd aan de collectie City Life (2012), die is gebaseerd op het idee van een stadswandeling en de obsessie voor mode en accessoires. De stalen constructies rondom de jurken verbeelden de last die een obsessie voor mode kan worden en staan symbool voor de manier waarop de mode haar volgers tot slaven maakt.

De meeste bezoekers stoppen even ter hoogte van beide collecties. Gelijk hebben ze. Want de geëxposeerde ontwerpen zijn absoluut fotogeniek. Maar ze zijn niet zo bijzonder dat ze van Weimans een onterecht onontdekt talent maken. Haar beste ontwerpen zijn de wat meer ingetogen stukken, zoals de ruimvallende jurken en jassen uit de collectie Aerial (2013), die zijn voorzien van grafische prints van woonkamers, flatgebouwen en steden.

Het grote pluspunt aan Weimans is dat er nog volop ontwikkeling zit in haar werk. Over krap drie weken presenteert ze haar eerste commerciële collectie tijdens Amsterdam Fashion Week. Daar zal blijken in hoeverre haar werk bestaansrecht heeft buiten de tentoonstellingszalen; of het haar lukt van buitenstaander in deelnemer te veranderen. Het museum, dat nu zo groots uitpakt met haar werk, kan alleen maar hopen op het internationale succes dat de investeringen van de afgelopen jaren rechtvaardigt. Maar met deze overzichtstentoonstelling zijn ze te vroeg.

undefined

Extra: Ook in de OBA

Tegelijk met de expositie in het Groninger Museum zijn in de vestiging van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) aan de Oosterdokskade een aantal jurken te zien uit de collectie Debut, waarmee Marga Weimans in 2008 haar entree maakte in Parijs. Het gaat om een aantal imposante jurken van zwart bouwplastic die zijn versierd met borduurwerk van onder meer wol en tin. Weimans omschrijft de jurken als 'vergezichten'; voor haar verbeelden de jurken met de brede heupen en rijke decoraties de droom van een eigen modehuis in Parijs.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden