Aan m'n handen kleeft geen bloed

Nimmer in de afgelopen 22 jaar werd hij in één adem genoemd met bruut geweld. Laat staan met 8 december 1982, Surinames nationale trauma. Sammy Monsels? Dat is toch die atletiekkampioen....

Zelfs toen de naam 'Monsels, Samuel' op plaats 31 prijkte van de lijst daders die de Surinaamse justitie nu gaat vervolgen, bleef het stil. Niemand die hem belde of hij die man was op nummer 31, te midden van Bouterse en andere vermeende daders die voor de krijgsraad moet verschijnen. Dat kan toch niet Sammy zijn uit Amsterdam Zuid-Oost?

'Ik weet pas sinds een week van de vervolging', zegt Monsels (51) terwijl hij zich voorbereidt op het Nederlands kampioenschap Indoor dat tot zaterdag in Groningen wordt gehouden. 'Een kennis uit Suriname belde mij op. Dit kan niet. Ik ben in die tijd beroepsmilitair geweest in het Surinaamse leger en ik ga mijn verantwoordelijkheid niet uit de weg. Maar ik heb géén bloed aan mijn handen. Ik was in die tijd beroepsmilitair in het Surinaamse leger en ik ga mijn verantwoordelijkheid niet uit de weg. Maar ik heb géén bloed aan mijn handen.'

Sammy Monsels: van bewonderd sprintkampioen en coach van kansarme migrantenkinderen tot beul tijdens de decembermoorden. Tenminste, zo ziet het OM in Paramaribo de atleet die tussen 1972 en 1990 achttien sprinttitels behaalde en ooit de derde Surinamer was die deelnam aan de Olympische Spelen. Morgen stapt hij op het vliegtuig naar Suriname, maandag klopt hij aan bij rechter-commissaris Albert Ramnewash die vier jaar lang de moorden onderzocht.

Monsels: 'Ik wil weten wat voor bewijs tegen mij is verzameld. Tot nu toe heb ik niet eens bericht gekregen dat ik word vervolgd.' De atleet keerde in 1975 terug naar Suriname, na vijf jaar in het Nederlandse leger te hebben gediend als tankbestuurder. Monsels, die toen zijn eerste grote atletiektitels op zijn naam had staan, hoopte sportinstructeur te worden in het Surinaamse leger.

Hij schopte het na de staatsgreep van 1980 tot hoofd Internationale Sport van het leger. Een functie waarin hij samenwerkte met luitenant Paul Bhagwandas, toen de derde man in de legerleiding. Het was ook een baan waarin hij contact had met bevelhebber Desi Bouterse. 'Maar ik kan niet zeggen dat ik kind aan huis was.' Als de gebeurtenissen van 8 december aan de orde komen, reageert de sprintkampioen voorzichtig om niet de verkeerde dingen te zeggen. Zeker nu hij voor de krijgsraad moet verschijnen.

Monsels: 'Ik was op 8 december op enig moment in Fort Zeelandia. Maar ook in de Memre Boekoe-kazerne. Dat ik in het fort was, zegt niks. Ik kan je zo een lijst geven van personen die toen ook in het fort waren, maar niet betrokken bij de gebeurtenissen.'

Meer wil Monsels, die in 1987 het leger verliet, niet kwijt over die dag. 'Ik, Sammy Monsels, een van de schutters?', roept de meervoudige kampioen. 'Ik moet er hard om lachen.' In 2002, anderhalf jaar na het begin van het justitiële onderzoek, komt die militaire periode weer terug in zijn leven. Met een groep oud-militairen en ex-lijfwachten die na 1982 naar Nederland waren uitgeweken, wordt Monsels in Amsterdam door Ramnewash ondervraagd.

Monsels: 'De onderzoeksrechter probeerde zo veel mogelijk mensen uit die tijd bij deze zaak te betrekken om zijn verhaal rond te krijgen. Maar ik hoor niet op zijn lijst. Ik zie nu een heleboel namen waarvan ik weet dat ze niet waren betrokken bij 8 december. Laat het proces maar komen. I'am clean. Zelfs Desi Bouterse kan dat bevestigen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden