nieuws japan

Aan lot overgelaten dolfijn Honey zet Japanners in beweging

Eenzame dolfijn in verlaten aquarium steelt de harten van de Japanners, die met #SaveHoney proberen haar vrij te krijgen of te laten verplaatsen naar een andere dierentuin.

De dolfijn Honey. Beeld Reuters

Sinds het Inubosaki Aquarium in de Japanse stad Choshi zijn deuren moest sluiten, ligt het park er verlaten bij. Achtergelaten materialen liggen verdwaald over het terrein en op de tribunes zijn de bankjes in een hoek op elkaar gestapeld. Op het podium waar ooit de trucs van de dolfijnen werden aangekondigd, bladdert de verf langzaam van de muur. In het water zwemt een eenzame dolfijn.

Pardon?

Acht maanden na de sluiting van het dierenpark zwemt Honey, de laatste dolfijn die het Inubosaki-park rijk was, nog altijd in het groenblauwe water van het kleine dolfijnenbad. De eigenaar heeft het dier, evenals 46 Humboldt-pinguïns, nog niet weten te slijten aan een ander dierenpark.

Het lot van Honey spreekt in Japan tot de verbeelding. Sinds een dierenrechtenorganisatie twee weken geleden aan de bel trok zijn de lokale autoriteiten bestookt met boze e-mails. Twitteraars verspreiden foto’s van Honey en probeerden met de hashtag #SaveHoney en #HoneyTheAbandonedDolphin de druk op te voeren.

De dolfijn zou in 2005 zijn gevangen nabij het dorp Taiji, de plek waar de met een Oscar bekroonde documentaire The Cove uit 2009 is opgenomen. In die film is te zien hoe honderden dolfijnen in een inham worden gedreven en met speren worden afgeslacht.

Door het leegbloeden van de dolfijnen kleurt het water in de Taiji-baai rood, 2003. Beeld AFP

De beelden van een rode zee vol met dode dolfijnen zorgden voor veel verontwaardiging over de dolfijnenjacht in Japan, waarbij jaarlijks 22 duizend dolfijnen en kleine zeezoogdieren worden geslacht. Dat kwam nog eens bovenop de felle protesten tegen de jaarlijkse walvisjacht door Japanse schepen. De slachtmethoden zijn sindsdien veranderd en en ook neemt de Japanse koepelorganisatie van aquariums en dierenparken geen dolfijnen uit Taiji meer af.

Pinguïns onder het stof

Met de verzorging van Honey is volgens het provinciebestuur niets mis, zei een woordvoerder in de Japanse krant Mainichi. Maandelijks wordt het aquariumpark geïnspecteerd. De dierenrechtenorganisaties zetten hier vraagtekens bij. Op beelden van activisten is te zien hoe pinguïns onder het stof zitten, nadat ze door een vervallen deel van het park zijn gelopen. Ook met Honey zou het niet goed gesteld zijn, zo zei woordvoerder Akiko Mitsunobu van een lokale actiegroep tegen Reuters. ‘Toen we gingen kijken zagen we dat ze gestresst was, ze hief haar hoofd slechts zwakjes op uit het water.’

De sluiting van het Inubosaki-park is volgens de eigenaar te wijten aan de terugloop van het aantal toeristen na de grote aardbeving en de daaropvolgende ramp met de kerncentrale van Fukushima in 2011. Ook zou het aardbevingsbestendig maken van het park te veel geld kosten. Het is niet duidelijk waarom de eigenaar nog geen nieuwe locaties heeft kunnen vinden. De koepelorganisatie van dierenparken heeft toegezegd hulp te verlenen, ‘zodra de eigenaar ons dat vraagt’. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.