'Aan IS ontsnapte' Laura ten minste tot donderdag vast

De 20-jarige Laura H. die eerder deze maand met haar kinderen uit IS-gebied in Syrië zou zijn gevlucht, is maandagavond teruggekomen in Nederland. Ze is volgens het Openbaar Ministerie geland op Schiphol en is daar direct aangehouden, omdat ze wordt verdacht van deelname aan een terroristische organisatie in Syrië en/of Irak. Donderdag wordt H. voorgeleid, tot die tijd wordt ze vastgehouden.

Laura H. kort na haar ontsnapping.Beeld AD

De twee kinderen zijn maandagavond ondergebracht in een pleeggezin. Tegen H. loopt een strafrechtelijk onderzoek en sinds dinsdagochtend wordt ze verhoord over wat ze heeft gezien en heeft meegemaakt. Donderdag wordt ze voorgeleid aan de rechter-commissaris. De uitkomsten van het onderzoek bepalen welke vervolgbeslissingen dan worden genomen.

De jonge vrouw is omstreeks 19 september 2015 samen met haar nu 27-jarige partner en hun twee minderjarige kinderen uitgereisd naar Syrië en/of Irak, aldus het OM. In de verklaring over de aanhouding van H. verwijst het OM naar verschillende rapporten waaruit blijkt dat het voor buitenlandse vrouwen 'niet aannemelijk is in Syrië te verblijven zonder betrokken te raken bij de gewapende strijd dan wel op andere wijze ondersteunende handelingen te verrichten voor IS.'

Minister Ard van der Steur van Justitie zei begin dit jaar dat iedereen die terugkeert uit het gebied van Islamitische Staat wordt aangehouden en verhoord. Opsluiten gebeurt niet, tenzij de persoon in kwestie zich schuldig heeft gemaakt aan misdaden.

'Je kan met de beste bedoelingen daarheen reizen, maar het is niet aannemelijk om daar te verblijven zonder betrokken te raken bij de strijd', aldus een woordvoerder van het OM. De conclusies uit de rapporten onderstrepen volgens haar de verdenking die het OM tegen H. heeft. Het OM wil niet ingaan op wat H. na donderdag mogelijk te wachten staat.

Koken
'Wat het OM onder ondersteunende handelingen verstaat kan heel ver strekken' zegt advocaat Serge Weening, wiens advocatenkantoor twee teruggekeerde vrouwelijke Syriëgangers bijstaat. 'Denk aan het koken voor je man, die een IS-strijder is, of het wassen van zijn kleren. Je hoeft echt geen criminele handelingen te verrichten om als onderdeel van IS beschouwd te worden.'

Volgens Weening is het echter nog maar de vraag of H. in juridische zin ondersteunende handelingen voor IS heeft verricht. In een interview met de Iraaks-Koerdische tv-zender Kurdistan24 verklaarde H. dat ze door haar man tegen haar wil naar Raqqa, de hoofdstad van het kalifaat, is gebracht. Weening: 'Als je min of meer gedwongen bent om naar het kalifaat te gaan, en je wilt er helemaal niet zijn, dan heb je dus niet het opgezet plan om deel uit de maken van IS, en dan kun je ook geen ondersteunende handelingen verrichten.'

Ontsnapt

H. zei half juli tegen Kurdistan24 ontsnapt te zijn uit Syrisch IS-gebied. Gehuld in een sluier vertelde ze dat ze getrouwd was met een Duits-Palestijnse man, die haar onder valse voorwendselen naar Syrië zou hebben meegenomen.

Volgens H. stelde haar man in september vorig jaar voor op vakantie te gaan naar Turkije en wist ze niet ze naar IS-gebied zou gaan. 'Ik dacht dat we naar een vluchtelingenkamp gingen. Ik wist niet dat we Syrië in zouden gaan, hij dwong me.' Daarna zouden ze in Raqqa zijn beland, de hoofdstad van het zogeheten kalifaat van IS.

De vrouw zei te zijn gevlucht omdat het leven in het kalifaat in de steden Raqqa and Mosul 'afschuwelijk' is. 'Ik probeerde doorlopend te vluchten uit de hel waarin ik leefde', vertelde ze aan de zender. In haar woning werd ze bewaakt door gewapende mannen.

'Lange gewaden en baarden'

Buren in Leidschendam geloven niets van H. verklaring dat ze met haar gezin naar Turkije vertrok om op vakantie te gaan. Tegenover de NOS vertelden ze dat het gezin nauwelijks geld te besteden had. Ook merken de buren op dat het licht in het huis van H. nog brandde na haar vertrek en dat de pannen nog op het fornuis stonden. De buren zeggen 'bang' te zijn geweest voor H.'s echtgenoot. Hij zou de vrouw geregeld hebben mishandeld. Een paar weken voor het vertrek zagen buren dat het gezin steeds vaker bezoek kreeg van 'mannen met lange gewaden en baarden'.

Lees ook

Het raadsel over de redenen waarom de vrouw september vorig jaar halsoverkop vertrok, groeit naarmate er meer over haar bekend wordt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden