Aan hazelnoten zit een bijsmaak van kinderarbeid

Nog altijd zijn Turkse kinderen betrokken bij de hazelnotenoogst. Daar doet een keurmerk weinig aan.

null Beeld CC0 Public Domain
Beeld CC0 Public Domain

In vrijwel elk Nederlands huishouden staat wel een pot hazelnootpasta. Kinderen zijn er dol op en hun ouders stiekem ook. Maar de liefde voor dit broodbeleg bekoelt na lezing van het rapport van onderzoeksbureau Questionmark. Destichting onderzocht de productieketens van de vier belangrijkste ingrediënten van de pasta: cacao, hazelnoten, suiker en olie. De conclusie is dat bij de productie daarvan kinderarbeid, uitbuiting en andere misstanden aan de orde zijn.

Veel producenten verkiezen palmolie boven bijvoorbeeld zonnebloemolie of raapolie terwijl op palmolieplantages veel migranten rechteloos en in barre omstandigheden werken. Arbeiders op tal van cacao- en suikerrietplantages worden onderbetaald tot aan het niveau van moderne slavernij.

Product
Biologische choco-hazelnootpasta
Prijs
€ 2,46 (350 gr)
Verkrijgbaar
Jumbo-filialen
Oordeel
***

Het grootste probleem is de kinderarbeid bij de oogst van hazelnoten. Met uitzondering van de Friese producent Gijs, die zijn hazelnoten inkoopt in Nederland en Italië, halen alle merken hun noten uit Noord-Turkije, het centrum van de hazelnotenteelt. Tijdens het oogstseizoen trekken gezinnen uit het gehele land naar dit gebied. De kinderen werken traditioneel volop mee en gaan gedurende die periode niet naar school.

Kinderarbeid in de hazelnootteelt is een hardnekkig probleem. Minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) investeerde vier jaar geleden 90 duizend euro in een programma van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) om het tegen te gaan. In 2014 riep ze het Nederlandse bedrijfsleven op zijn verantwoordelijkheid te nemen.

Keurmerkorganisatie UTZ begon een traject voor verduurzaming waaraan onder meer supermarktketen Jumbo deelneemt. Die meldde begin dit jaar dat het concern 'alleen nog UTZ-gecertificeerde hazelnoten' in haar huismerk pasta's verwerkt.

Op de verpakkingen is dat nog niet te zien, maar volgens woordvoerder Claire Trügg loopt de informatie op verpakking en site achter. 'De hazelnoten in onze pasta zijn sinds januari 2016 UTZ-gecertificeerd. 85 procent van alle huismerkproducten met hazelnoten zijn gecertificeerd.' Dat moet uiteindelijk honderd procent worden.

Betekent het keurmerk dat er geen kinderarbeid meer plaatsvindt op Turkse plantages? 'Niet per definitie', erkent woordvoerder Melanie Mokken van UTZ. 'De plantages worden stap voor stap duurzamer. Kinderarbeid is helaas een complexe problematiek die niet zomaar valt uit te roeien.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden