Aan enthousiasme geen gebrek

Recensent Mac van Dinther eet bij de Heren Spyker in Hilversum.

Beeld Els Zweerink

Heren Spyker. Gokje: iets met auto's?
Dat heb je mooi goed. Op de oude Kerkbrink in Hilversum staan twee oude huisjes met puntaken tegen elkaar aangeleund. Dat zijn de zogenaamde 'Spijkerpandjes'. In 1850 vestigde Jacobus Spijker zich hier met een smederij annex woonhuis. Zijn zonen Hendrik Jan en Jacobus junior richtten later in Amsterdam de beroemde Spijker automobielenfabriek op. Om internationaler te klinken veranderden ze de naam in Spyker.

Maar nu is het dus een restaurant?
Inderdaad, en onlangs is dat overgenomen door twee jonge koks, twintigers nog, met een klinkend cv waarop een zwikje sterrenzaken prijkt. Dat moet voor culinaire reuring kunnen zorgen in Hilversum.

Is dat nodig dan?
Beetje wel. Hilversum mag dan de mediahoofdstad van Nederland zijn en een enthousiaste hobbykok als burgemeester hebben, gastronomisch gebeurt er niet zo heel veel. In de jachthaven zit een sterrestaurant (Lakes), verder is er nog een goed aangeschreven Indonesiër (Spandershoeve), dan heb je het wel zo'n beetje gehad.

Hoe ziet het eruit?
Van buiten lijkt het piepklein, maar van binnen is het verrassend ruim, omdat de twee pandjes zijn samengetrokken tot één ruimte. De inrichting is huiselijk: houten tafels en stoelen van zwart leer op een intensief belopen houten vloer. Voor de keuken staat een ouderwetse houten toog met een spiegelende buffetkast: meer grootmoeders tijd dan vintage. Overal elders zou het oubollig zijn, hier past het prima. Aan de muur hangt een schilderij van de Gouden Koets: ook een echte Spijker.

Grappig! Dat wist ik niet. Wat eten we?
We schaatsen kriskras over de leuke kaart en nemen van alles wat: vlees, vis, een hapje vegetarisch.

En?
Het zorgt voor een lichte domper. Aan enthousiasme en inzet geen gebrek, maar de uitvoering is slordig, soms regelrecht ondermaats. De uit elkaar getrokken Waldorf salade van kip, gekonfijte appel, knolselderij en walnoten is leuk bedacht. Maar de smaak is nogal vlak. De knolselderij is gemarineerd in zoute soja, wat ten koste gaat van de frissigheid die zo'n salade juist nodig heeft. Zo heeft elk gerecht wel iets dat de pret bederft. Het vegetarische voorgerecht, tartaar van artisjok, smaakt vooral naar de zalf van rode biet die er als een dikke deken overheen ligt. Alleen de zoetzure radijsje kunnen enigszins tegenstand bieden. Bij de hoofdgerechten is de heilbot goed gebakken: heel kort aan één kant, om te voorkomen dat hij droog wordt, wat bij een vis als deze gauw gebeurt. Maar de gamba's die erbij liggen zijn gewoon verbrand en de goudbruine damstenen die voor viskoekjes moeten doorgaan smaken vooral naar aardappel. De knapperige salade is van peultjes. Uit Peru, zegt de jonge kok, bijna trots. Hij moest zich schamen. De lende van het Simmentaler edelrund is prima vlees, maar ligt in een rommeltje van groenten en een rondje - alweer - verbrande aardappel. Jammer. Voor de goede orde: wij zouden niets liever doen dan onze nieuwste ontdekking presenteren van twee jonge honden die de stukken ervan af koken in Hilversum. Maar eerlijk is eerlijk: zo is het niet. De heren Spyker zijn nog jong, dus het is te vroeg om ze af te schrijven. Maar ze moeten elkaar eens diep in de ogen kijken en vragen wie de tosti van ons nagerecht heeft laten aanbranden en waarom de ander dat niet heeft gezien. Heel slordig.

De Cijfers
De Punten
Eten 6-
Bediening 7
Entourage 7,5
Prijs-kwaliteit 6
Kosten: 45,50 p.p.

Het menu: Salade van piepkuiken à la Waldorf met appel, knolselderij en walnoot/ Tartaar van artisjok met zalf van rode biet en zoetzure radijs Heilbot & gamba met viskoekjes/ Simmentaler lende met pomme fondant, paddestoel en truffeljus Tosti van Taleggio, tartaar van appel, dragonvinaigrette en vossebessen

Heren Spyker
Kerkbrink 17-19
1211 BW Hilversum
035-6212211
www.herenspijker.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden