Aan ecolandbouw kan veel verbeterd

De milieuprestaties van de ecologische landbouw zijn minder florissant dan verwacht mocht worden. In vergelijking met de gangbare landbouw zijn producten met het EKO-keurmerk natuurlijk, milieuvriendelijk en duurzaam....

Van onze verslaggever

UTRECHT

Dit blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM), Milieuprestaties van eko-landbouw. Albert Heijn heeft aan het onderzoek meebetaald omdat het bedrijf twijfels had over sommige milieuclaims van de alternatieve landbouw. Op basis van dit rapport kunnen negatieve aspecten verbeterd worden, zo liet Albert Heijn weten.

Volgens CLM-directeur W. van der Weijden is het rapport een compliment voor de sector, die de ecologische en de biologische-dynamische landbouw omvat. Maar er blijkt ook uit dat er nog veel huiswerk te doen is. Op termijn kan de voorsprong van de biologische landbouw kleiner worden, wanneer de gangbare landbouw schoner gaat produceren. In theorie kan de ecologische landbouw zelfs gepasseerd worden.

Deze laatste scoort het best op het onderdeel natuurlijkheid. Er zijn geen aanwijzingen gevonden dat er kunstmest of synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden. Ook de controle op de EKO-produkten lijkt deugdelijk.

De ecologische landbouw betekent echter ook een belasting voor het milieu, zo blijkt uit het rapport. De akkerbouwers en de tuinders voldoen bijvoorbeeld niet aan de verliesnormen voor fosfaat voor 2000 en al helemaal niet aan de normen voor 2008. Volgens het rapport komt dit doordat in deze sectoren varkensmest gebruikt wordt die relatief veel fosfaat bevat.

Er is een tekort aan biologische mest, aldus S. Willems van de Stichting Biologica. Biologische boeren moeten dus mest uit de gangbare landbouw gebruiken maar dat mag alleen varkensmest zijn uit extensieve bedrijven. Op termijn moet de biologische sector alleen biologische mest gaan gebruiken.

Ook het gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen laat soms te wensen over, zo blijkt uit het rapport. Het middel spruzit wordt incidenteel toegepast in watercultures, met soms onacceptabele risico's voor het milieu. In de fruitteelt wordt op ruime schaal zwavel toegepast. Het effect op het milieu is onbekend.

Het CLM adviseert het gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen te normeren. Nu gelden daarvoor geen beperkingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden