Aan de voorbereiding ligt het niet

Bondscoach Ian Ainslie hoopt op 'Dutch Dreams' bij de olympische zeilwedstrijden in Weymouth.

De zon schijnt en de wind blaast bij de Delta Lloyd Regatta in Medemblik. Wat zou een zeiler nog meer wensen? De gemoedstoestand van Ian Ainslie, de Zuid-Afrikaanse bondscoach van de Nederlandse ploeg, houdt gelijke tred met de fraaie weersomstandigheden in het West-Friese havenstadje.


Hij heeft bij de DLR 2012 weinig van zijn teams in actie gezien. Er waren de voorbije weken belangrijke regatta's, als WK's in de 470, Finn en Laser. Maar de bondscoach is nu eenmaal de man van de lange termijn, het overzicht en de planning. In augustus moet dat tot de olympische piek leiden. Ainslie kan de werkelijkheid van Medemblik - veel afzeggingen - moeiteloos plaatsen.


De reus uit Kaapstad gaat liever in op de kansrijke uitgangspositie van zijn team in Weymouth, de olympische haven van deze zomer. Nederland start daar in zeven van de tien olympische klassen. Slechts in de Star, de 49 en het windsurfen bij de vrouwen verschijnt er straks in de baai van Weymouth en Portland geen Nederlandse boot of plank aan de start.


De rest is pure kwaliteit, van het hoogste wereldniveau, zo overziet Ainslie, sinds anderhalf jaar in dienst van het Watersportverbond, het geheel. 'Het is tamelijk bijzonder, maar in alle zeven klassen vaardigen we zeilers af met een kans op een medaille. Zelfs Sven en Kalle Coster, door sommigen ons minste team bevonden, hebben in de 470 dit voorjaar heel goede dingen laten zien. In Hyères, bij de olympische week op de Middellandse Zee, vlogen ze over het water. Ze waren uitzonderlijk snel.


'Elke boot heeft de potentie voor een medaille. Sommige teams zijn goed onder bepaalde omstandigheden, zoals we die in Weymouth kunnen verwachten. Andere teams zijn meer allround. Die kunnen in alle weersomstandigheden uit de voeten.'


Het team dat het best met de omstandigheden in Weymouth om kan gaan, is volgens Ainslie dat van de juist onttroonde wereldkampioen Dorian van Rijsselberghe in de RS:X-klasse. De reden: 'Niemand brengt zoveel tijd in Weymouth door als Dorian en zijn coach Aaron McIntosh.'


Gedeeld eerste op die ranglijst is voor hem Marit Bouwmeester. 'Marit heeft zich het laatste jaar ontwikkeld van een meer niche gerichte zeilster naar een allround zeilster. Ze heeft er erg veel werk ingestoken. Ze heeft zich zeer verbeterd in licht weer.'


Het olympisch zeilwater van dit jaar vraagt volgens Ainslie om snelle aanpassing en vlotte verwerking van plaats, tijd, stroom en wind. 'Als je op de buitenbanen zeilt, kom je in Nederlandse omstandigheden terecht.


'Alle voorwaarden lijken te zijn geschapen voor de Dutch dreams. Pieter-Jan Postma en Rutger van Schaardenburg houden van die sterke wind en de hogere golven. Vergeet niet dat Rutger vorig jaar bij de olympische testwedstrijd zilver haalde en Pieter-Jan brons.


'Ook voor onze 470-vrouwen Lisa Westerhof en Lobke Berkhout zijn die buitenbanen goed. Zij houden van een stevige bries. Marit Bouwmeester kan daar haar grote kracht, voor de wind, op de golven, volledig benutten.'


De kunst zal zijn om de korter onder de kust gelegen banen goed te benutten. 'De wind is daar wisselend. Iedereen komt daar zeker een dag te varen. We doen niet zoals de Britten aan een eigen weerdienst. We werken naar bevind van zaken. We hebben de kennis. Mijn werk is die te coördineren, tegen de ene coach te zeggen dat die andere coach zo en zo met een bepaald probleem omgaat.


'Eigen weersvoorspelling zou te kostbaar voor ons zijn. Dan had ik één team voor een heel jaar in de haven moeten laten. We hebben vorig jaar getest met opnamen uit een ballon, voor onze startposities. Daar zijn we mee gestopt. Da's voor later. We zijn een redelijk eenvoudig team. Een zeiler, een boot en een coach. En goed water. Dat is 't.


'Voor de kennis van stroming hebben we daarentegen state-of-the-art- ondersteuning, van Svasek, een Rotterdams bedrijf in hydraulica. Er kunnen met de stroom rare dingen gebeuren. Daarover hebben we exclusieve kennis, alleen voor ons team.'


De olympische regatta van 2012 moet, volgens de doelstelling, een medaille meer opbrengen dan die van 2008. Toen werd in Qingdao in China tweemaal zilver gewonnen. Ainslie: 'We hebben een goede kans om het beter te doen dan in 2008 en ons doel te bereiken. Maar als er veel misgaat, kunnen we ook met lege handen thuiskomen.


'Als alles goed gaat, dan kunnen we het resultaat van Perth, bij de Olympische Spelen van 2004, met twee wereldtitels, evenaren. Dat was ook water dat Nederlanders uitstekend bevalt. Daar waren al onze teams goed.'


ZEVEN KANSHEBBERS

Ian Ainslie

De Nederlandse zeilploeg voor de Olympische Spelen bestaat na het laatste kwalificatiemoment, de Delta Lloyd Regatta van Medemblik, uit zeven boten en elf zeilers.

LASER RADIAL:


Marit Bouwmeester (wereldkampioen 2011), coach Mark Littlejohn

LASER:


Rutger van Schaardenburg (zilver olympische testwedstrijd 2011), coach Jaap Zielhuis

FINN:


Pieter-Jan Postma (zilver WK 2011), coach Stefan de Vries

RS:X (PLANK):


Dorian van Rijsselberghe (wereldkampioen 2011), coach Aaron McIntosh

470 VROUWEN:


Lisa Westerhof en Lobke Berkhout (wereldkampioenen 2009 en 2010), coach Jacco Koops

470 MANNEN:


Sven en Kalle Coster (4de Olympische Spelen 2008), coach Dick Coster

MATCHRACING ELLIOTT 6M:


Renée Groeneveld, Annemieke Bes en Marcelien de Koning (10de WK 2011), coach: Laurie Jury

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden