Aan de vogels herken je het bos. En andersom: zie een bostype en je kunt de vogels erbij bedenken

Caspar loopt

Aflevering 168: Gelukkig is hij terug als broedvogel, de middelste bonte specht. Geen roffelaar, wel een verstopper.

Beeld Studio V

De middelste bonte specht dan. Eind jaren vijftig huisde de enige Nederlandse broedpopulatie hier, op landgoed Twickel, een paar jaar lang. Net over de grens in Duitsland leefden meer middelste bonte spechten. Pas in de jaren negentig vestigde de middelste bonte specht zich echt in ons land. Inmiddels zijn er meer dan vijfhonderd broedparen. Vooral in de bossen van Zuid-Limburg, en in Twente. In 2005 was de middelste bonte specht als broedvogel ook terug op Twickel.

Aan de vogels herken je het bos. En andersom: zie een bostype en je kunt de vogels erbij bedenken. De middelste bonte specht profiteert, net als andere spechtsoorten, van het ouder worden van de bossen. Dat geldt zeker op Twickel. Toen Twente nog grotendeels heide was, bestond dit landgoed al. Het valt op, als je rondloopt: oude eiken en dode bomen die mogen blijven staan, omgevallen bomen, open stukken. Ideaal spechtenbos.

Hij is geen roffelaar, de middelste bonte specht. Hij doet het zelden, het is ook niet zijn sterke punt. Sowieso houdt hij zich goed verborgen, het liefst in de kruin van bomen, terwijl de grote bonte specht gewoon tegen de stam aan zit. Je stelt je voor hoe de middelste bonte specht onopvallend een plekje probeert te bemachtigen tussen al die andere spechten, als middelste wringt hij zich er een beetje tussen. Alleen zijn baltsroep is opvallend, dat dan weer wel.

Caspar Janssen loopt een jaar lang door Nederland en brengt al doende het landschap in kaart, en daarmee de planten, dieren, mensen en kwesties van het Nederlandse land.

Het 'intieme leven' van de middelste bonte spechten op Twickel werd in 2011 beschreven in Vogels in Overijssel, door Onno de Bruijn en Sytze Wouda. Met grote vasthoudendheid volgden zij twee jaar lang de broedparen. Ze vonden nesten - een enorme klus bij middelste bonte spechten - en het lukte ze zelfs om de spechten individueel te herkennen. Hun verslag leest als een avonturenroman, inclusief beschrijvingen van onderlinge veldslagen tussen 'mannetje drieteen' en 'mannetje Kasteelpark'. Een territorium en een partner verwerven, een nest beschermen, jongen grootbrengen, niets gaat zonder slag of stoot.

Des te mooier dat ik hier nu loop en weet dat er tientallen middelste bonte spechten leven in dit bos, ook al zie of hoor ik er niet één.

Middelste bonte specht

Met Caspar mee op pad

In beeld: een dagje mee met Caspar Janssen
Altijd al eens willen zien hoe Caspar Janssen op pad gaat? Fotograaf Pauline Niks liep een dagje met de verslaggever mee. Bekijk hier de foto's.

De hoogtepunten tot nu toe
Caspar Janssen heeft inmiddels vier provincies doorlopen. Wat hij zag was soms droef stemmend, maar lichtpunten waren er ook. Hier vind je een selectie van zijn persoonlijke hoogtepunten, uitgesplitst per provincie.

Powered by Wikiloc
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.