Column

'Aan de tweestrijd in de VS worden miljarden verdiend'

U kunt nog drie nachten vooruitslapen, dan is het zover: van 12 uur 's nachts tot 9 uur 's ochtends is het verkiezingsnacht bij de NOS. Het wordt hoe dan ook een historische uitzending, van dinsdag op woensdag wordt duidelijk of de volgende Amerikaanse president voor de tweede keer Clinton heet, of voor de eerste keer Trump. Dat laatste kan ik me nog steeds niet voorstellen, maar als ik de politieke voorspellers mag geloven, is het niet uitgesloten.

Bert Wagendorp
'Het grootste verkiezingscircus ter wereld, dit jaar spectaculairder dan ooit, genereert miljarden, in de VS en de rest van de wereld.' Beeld afp
'Het grootste verkiezingscircus ter wereld, dit jaar spectaculairder dan ooit, genereert miljarden, in de VS en de rest van de wereld.'Beeld afp

Wie zich op het evenement wil voorbereiden en tevens even lekker in de war wil raken, doet er goed aan een paar uur te besteden aan de fantastische site RealClearPolitics.com. Daar vind je zo'n beetje alles wat er over de presidentsverkiezingen valt te zeggen - en nog wat meer. Inclusief de polls.

Na een gesprek met opiniepeiler Peter Kanne van I&O Research onthoud ik me tegenwoordig van peilerbashen. Dat was een favoriete hobby van me, maar Kanne maakte me duidelijk dat ik daar beter mee kon stoppen. De opiniepeiler voorspelt niet, zei hij, maar peilt. En dat is heel wat anders.

In de VS is peilen big business. Bij RealClearPolitics (RCP) nemen ze het gemiddelde van zeven 'pollsters'. Volkskrant-redacteur Stieven Ramdharie schreef gisteren op Vk.nl dat de voorsprong van Clinton volgens het RCP-gemiddelde tot 1.3 punt was gedaald. Toen ik dat meteen na lezing van zijn stuk ging checken, stond er een blauwe pijl omhoog achter Clinton: 1.7 procentpunten voor.

Behalve pollsters heb je ook nog politieke glazenbolkijkers. De wetenschappelijke waarzeggers doen wel aan voorspellen. Zij proberen daarmee hun marktwaarde op peil te houden. Krijgen ze gelijk, dan zijn ze over vier jaar weer verzekerd van werk.

Het paradoxale aan het duel tussen Clinton en Trump is dat een minder controversiële Republikein dan Trump vermoedelijk simpel van Clinton zou hebben gewonnen. Andersom geldt hetzelfde: Trump zou gemakkelijk zijn verslagen door een tegenstander die niet het wantrouwen jegens Clinton met zich meedraagt. Het antwoord op de vraag waarom juist deze twee kandidaten tegenover elkaar staan, zweeft ergens in het mistige niemandsland van de democratie.

In elk geval komt het veel mensen goed uit.

Het grootste verkiezingscircus ter wereld, dit jaar spectaculairder dan ooit, genereert miljarden, in de VS en de rest van de wereld. De kandidaten pompen er veel geld in, maar die miljarden zijn peanuts vergeleken met de bedragen die media investeren - en hopen terug te verdienen.

Voor de Volkskrant zijn drie journalisten aanwezig in de VS en vanuit Amsterdam doen er nog een paar mee: vrije nieuwsgaring en informatievoorziening. Maar ook commercie. Zo zijn er nog tienduizend nieuwsbedrijven actief. Aan het smerige, vuile gevecht tussen Clinton en Trump worden ook miljarden verdiend.

Het is politiek, nieuws en vooral entertainment.

Ik zeg niet dat pollsters, analisten en media de spanning erin houden om de cashflow op gang te houden - het duurt weer vier jaar tot de volgende Greatest Show on Earth. Maar het komt alle betrokkenen goed uit.

Overigens kennen volgens RCP de wedkantoren de uitslag al: Clinton wint dik. Maar met die jongens ben ik ten tijde van het Brexitreferendum flink de mist ingegaan, dus ik schrijf dat onder voorbehoud.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden