Aan de Nederlandse samenleving en haar politieke leiders,

CHRIS VAN BOKKUM

Wij, de Chefs de Poste van de ambassades van Bulgarije, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië, Slovenië, Slowakije en Tsjechië in het Koninkrijk der Nederlanden, brengen graag aan u over onze zorgen over de lancering van de website 'Meldpunt Midden- en Oost-Europeanen', alwaar men zijn of haar beklag kan doen over ingezetenen van landen in Centraal- en Oost-Europa die in Nederland wonen en werken.

In een moderne Europese maatschappij moet zo een thema worden beschouwd aan de hand van waarden die Europa en de Europese Unie voorstaan, alsmede op basis van feiten. De website, ofschoon slechts een initiatief van één partij, draagt niet bij aan een inhoudelijke op feiten gebaseerde discussie over de omstandigheden van EU-burgers werkzaam in Nederland. Integendeel, dit initiatief moedigt de negatieve beeldvorming over een specifieke groep EU-burgers binnen de Nederlandse samenleving aan - beeldvorming die niet door feiten ondersteund wordt. Bovendien is het doelwit maken van een aangewezen groep mensen woonachtig in Nederland onmiskenbaar discriminatoir en denigrerend.

De statistieken wijzen duidelijk uit dat onze landgenoten in aanzienlijke mate bijdragen aan de groei van de Nederlandse economie en aan de Nederlandse begroting. De waarheid is voorts dat onze landgenoten geen werk 'inpikken' van Nederlanders. Het is zonder enige twijfel aangetoond dat de mobiliteit van arbeid, over het algemeen, gunstig is voor Nederland. In dit kader verwelkomen wij de heldere uitspraken van VNO-NCW voorzitter Bernard Wientjes. Wij vinden het van belang om in herinnering te roepen dat het vrij verkeer van arbeid een van de steunpilaren van de Europese Unie is, en dat het fundamenteel verband houdt met het vrij verkeer van goederen, van diensten en van kapitaal - alle waarvan Nederland zoveel gewin heeft gehad als lid van de uitgebreide Europese Unie.

De autoriteiten van onze thuislanden, alsmede onze ambassades, werken samen met de Nederlandse overheid om de oorzaken van enkele uitdagingen die te maken hebben met arbeidsmigratie naar behoren aan te wijzen, en oplossingen te bedenken en toe te passen. Deze worden geïmplementeerd binnen het juridische en het institutionele raamwerk van Nederland alsook binnen dat van de EU.

De genoemde website zet niet aan tot dialoog, noch staaft het onderliggende oorzaken van enkele obstakels die betrekking hebben op de vrijheid van arbeid. Daarnaast biedt het geen oplossingen en moedigt het de samenwerking die nodig is om regelingen te treffen niet aan.

Decennialang hebben Nederland en de Nederlandse maatschappij in onze landen als voorbeelden van vrijheid en tolerantie gegolden. Wij geloven dat Nederland dit positieve imago zou moeten vasthouden en, om deze reden, nodigen wij de Nederlandse samenleving en haar politieke leiders uit om zich te distantiëren van het verwerpelijke initiatief.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden