Aan de lopende band op zoek naar werk

Steeds meer mensen accepteren noodgedwongen een baan onder hun niveau. Het overkwam ook deze jonge 'scheefwerkers', die via een omweg alsnog hun droombaan hopen te bemachtigen.

Werk


Naast scheefwonen is er met bijna 700 duizend werklozen steeds vaker sprake van 'scheefwerken': werknemers die kiezen voor een baan die onder hun opleidingsniveau ligt. Vooral hoogopgeleiden zouden, volgens uitzendbureau Randstad, dat soort banen accepteren.


Ook deze jonge scheefwerkers kozen tegen wil en dank - tijdelijk - voor werk waarvoor ze niet zijn opgeleid. In de hoop uiteindelijk toch bij die goede baan uit te komen.


Studie: hbo int. business en wo economics & business (2009)


Werk: productie aan lopende band


Sinds: juni 2013


Zoekt: sales, business development


'Toen ik mijn opleiding begon, was ik vol vertrouwen over de arbeidsmarkt, maar na twintig sollicitatiebrieven en een paar gesprekken begreep ik dat het niet zo makkelijk ging. Uiteindelijk kreeg ik via mijn netwerk een leuke baan als projectmanager bij de stichting Food Valley NL en leerde ik alles over food, innovatie en internationale projecten. Toch werd ik daar na twee jaar wegbezuinigd. Sindsdien heb ik alleen maar tegenslagen gehad. Ik werd aangenomen voor een baan, maar het bedrijf stopte ermee. Of er was geen persoonlijke klik met de baas en ik moest vertrekken.


'Nu krijg ik een uitkering en kan ik via de gemeente aan de slag in een praktijkbaan. In een magazijn vouw en vul ik aan de lopende band doosjes met levensmiddelen. Ook voer ik nieuwe producten aan die van de pallets komen en snijd ik het verpakkingsmateriaal klein zodat het afgevoerd kan worden. Dit is niet wat ik tien jaar geleden voor mezelf had bedacht. Toch ben ik blij dat ik aan het werk ben en actief blijf in de maatschappij. Ik krijg weliswaar een minimumloon, maar heb de helft van de week de tijd om te solliciteren op vacatures die wel binnen mijn vakgebied liggen. Banen zijn er amper, dus probeer ik nu actiever mijn netwerk uit te breiden in de hoop zo leuk werk te vinden. Daarnaast overweeg ik een eigen bedrijfje te beginnen. Ik blijf me inzetten. Tot die tijd blijf ik doosjes vullen.'


Studie: university college en master erfgoedstudies (2011)


Werk: secretaresse


Sinds: maart 2010


Zoekt: internationale communicatie


'Het is misschien mijn eigen schuld: ik had een nuttigere opleiding dan een master erfgoedstudies moeten kiezen. Maar ik ben ook te ambitieus om nog jaren als secretaresse bij een advocatenkantoor te werken. Nu moet ik teksten redigeren en fouten eruithalen. Ik heb contact met klanten en zet processtukken in elkaar. Na 3,5 jaar zonder doorgroeimogelijkheden heb ik het wel gezien. Ik wil mensen met elkaar verbinden door communicatie, maar het enige dat ik nu doe, is mensen opvangen die ruzie met elkaar hebben. Het liefst zou ik een baan zoeken in de communicatie. Ik liep al kort stage bij de Nederlandse ambassade in Berlijn; dat was een toptijd. Maar een startersbaan in de communicatie vinden is haast onmogelijk. Ik heb flink gesolliciteerd, kon soms op gesprek komen en kwam regelmatig bij de laatste twee. Maar omdat ik geen ervaring heb, viel ik alsnog af. Terwijl ik slim ben en weet dat ik het kan.


'Nu ga ik toch een studie communicatie volgen, in de hoop dat ik met die achtergrond wel kans maak op een baan. In Nederland kan ik de duizenden euro's voor een vervolgstudie niet ophoesten. Daarom heb ik me ingeschreven in Antwerpen. Over drie weken begin ik. Als ik dan in de communicatie werk kan vinden, ook al is het onder mijn niveau, accepteer ik het zonder twijfel.'


Studie: hbo sport en bewegen (2011)


Werk: zzp'er pakketservice


Sinds: januari 2012


Zoekt: verenigings- of sportbeleid


'Ik wilde altijd bij de KNVB werken. Toen ik begon te studeren, was er een enorme vraag naar sportmanagers, maar toen mijn studie afliep heb ik op minstens zestig sollicitatiebrieven amper reacties gehad. Van buurtsportcoach tot verenigingsmanager, van beleidsmaker bij een sportbedrijf tot assistent manager bij een sportvereniging. Niets lukte.


'Dan moet je iets doen, want stilstand is achteruitgang. Ik werkte vroeger al in de pakketbranche en kwam een oude werkgever tegen. Op zijn advies ben ik me als zelfstandig ondernemer gaan verhuren als koerier. Nu bezorg ik met mijn eigen bestelbus pakketjes voor TNT Express en PostNL. Ik kom om in het werk en maak werkweken van 50 à 60 uur. Ik ben blij dat ik mijn eigen geld kan verdienen. Liever dat dan in de WW belanden. Maar het is niet waarvoor ik heb gestudeerd. Dit werk is niet erg uitdagend en ik realiseer me dat andere mensen met dezelfde achtergrond nu misschien wel aan het solliciteren zijn op die ene baan. Dat is frustrerend. Misschien kan ik na een aantal jaren werken als koerier genoeg geld verdienen om mijn eigen sportmanagementbureau te beginnen. Mensen kunnen me dan inhuren om advies te geven over sportbeleid, of om samen met verenigingen om tafel te zitten om te kijken hoe ze sport onder kwetsbare doelgroepen kunnen promoten. Als er in de tussentijd alsnog een geschikte baan komt, neem ik die natuurlijk aan. Via een omweg kom ik er ook wel.'


Blijf zitten waar je zit


Vier op de tien werknemers zitten niet op hun plek in hun huidige baan, blijkt uit een onderzoek van Monsterboard naar de mobiliteit van de Nederlandse beroepsbevolking. Ze spelen met de gedachte het roer om te gooien. Toch durft een meerderheid van die werknemers het niet aan van werk te wisselen (67 procent) en kiest ze liever voor zekerheid. Zelfs als dat in een baan is waar ze niet helemaal tevreden mee zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden