Aan de klei ontworsteld

Kleine Schorre Auxerrois 2014

Onno Kleyn drinkt een Nederlandse wijn met een internationaal karakter.

Foto stock

Nederland maakt wijn. Leuke, vriendelijke, opmerkelijke en soms verdraaid goede wijn. Hoe dat zo gekomen is, wat er gebeurt en waar het heen gaat is het onderwerp van Wijn van eigen bodem, een boek van Mariëlla Beukers en Irene de Vette (uitg. SimplifyLife, euro 24,95).

In het boek is het prettig druk tussen de twee kafthelften, met vaardig geschreven verhalen en informatie over de tientallen wijnmakerijen en -makerijtjes, van Zeeland tot Groningen en van Texel tot, uiteraard, Zuid-Limburg. Nee, het is niet alleen de langzame opwarming die de wijnbouw mogelijk maakt; andere druivenrassen zijn ook een oorzaak. Toch bevallen de wijnen van traditionele variëteiten dikwijls het best.

Neem de Auxerrois 2014 van De Kleine Schorre op Schouwen-D(r)uivenland - grapje van de makers. De druif is er een uit de Elzas en Duitsland, maar gedijt prima op de Zeeuwse schelpengrond. Blind geproefd weet je niet dat je Nederlands drinkt, zo internationaal bloemig ruikt hij. Aangename droogte, gefluister over appels en citrusfruit, en zelfs een beetje anijsdrop. 'Lekker bij gebakken tong', vindt eigenaar Johan van de Velde. Uitstekend idee. Maar ook zomaar, op de ongebakken eigen tong.

Kleine Schorre Auxerrois 2014, circa euro 14 bij wijnspeciaalzaken, adressen op: kleineschorre.nl

Prijs/kwaliteit: 7,5

Foto stock
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.