'Aan de kant graag'

PAUL STEIJNEN en UTRECHT

Tineke Netelenbos heeft ooit gezegd dat mobiliteit 'fun' is. Ze bedoelde mobiliteit in het algemeen. Niet alleen de auto. In haar brief (O&D 31 januari) schrijft ze: 'Aan kinderen kunnen we al waarnemen, dat mobiliteit inderdaad 'fun' is. We willen lopen, rennen, fietsen, schaatsen; kortom: ons voortbewegen'.

Mobiliteit is de verzamelnaam, te onderscheiden in 'ons voortbewegen' en 'voortbewegen'. En in 'ons voortbewegen' vergeet mevrouw Netelenbos er een paar. We willen ook mountainbiken door natuurgebieden (aan de kant, graag), bergbeklimmen en alle daarvoor benodigde rotzooi op die berg achterlaten, zittend omhoog bij het skiën (valt dit nou onder ons voortbewegen?), skeeleren op daarvoor te smalle fietspaden (wat zei ik nou, aan de kant gvd!).

GroenLinks heeft het voornamelijk over 'voortbewegen': de automobiliteit. Ook daar een hoop fun: 130 kilometer rijden voor 2,5 minuut winst of gewoon de kick, twee keer per jaar met het vliegtuig op vakantie, motorscheuren over gaaf kronkelende rivierdijken.

Maar een astmapatiënt, bijvoorbeeld, kan van 130 kilometer echt de 'fun' niet inzien. Een gems ziet niet de gein van off-piste afdalen, maar die heeft al helemaal niets in te brengen.

Zolang je eigen kind zich niet kapot hoest, en je die gems niet eens ziet, is er weinig aan de hand. Toch?

Het lijkt soms of het grootste deel van de moderne mensheid onbeperkte (auto)mobiliteit, van welke aard dan ook, is gaan zien als behorende tot de Universele Rechten van de Mens. Zoals voeding, onderdak, medische hulp en onderwijs.

Maar er bestaat een scheiding tussen 'fun' en noodzaak. Dat die scheiding inhoud moet krijgen, is iets dat zelfs een kind kan zien (en voelen en horen en ruiken). En die maatregelen zullen niet 'grappig' zijn. Game over.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden