Aan de Chinese kust ontspruiten koddige siereilandjes

Waterbouwkundige Fedor Baart van Deltares keek vreemd op toen hij met een nieuw softwareprogramma de Chinese kust afzocht op veranderingen. In het noorden, nabij de havenstad Qinhuangdao, is in zee opeens een olijk gevormd opgespoten eilandje verrezen. Met kunstige takjes, net als de Palm-eilanden bij Dubai.

Druifeiland, zoals gezien op Google Earth. Beeld Google Earth

Het zandtaartje in zee ligt naast Beidahe, geliefd vakantieoord bij partijbonzen, en is bedoeld als buitenplaats voor de allerrijksten. Zo'n honderd kleine villa's moeten er de komende maanden op het vers opgespoten zand verrijzen, plus diverse clubs, welnesscentra, uitgaansgelegenheden en een zessterrenhotel. Elke villa heeft een eigen aanlegsteiger. Op termijn zijn er nog drie 'Druifeilanden' gepland, zoals de kustuitbreiding heet. Zodat er een trosje vol blingbling ontstaat, via een 500 meter lange brug verbonden met het vasteland.

Het initiatief staat niet op zichzelf. Ook meer naar het zuiden bracht de Deltares-kustscan enkele raar gevormde uitstulpinkjes aan het Chinese kust aan het licht. 'Los nog van de andere gigantische Chinese kustuitbreidingen die we de laatste jaren zien', zegt Baart. 'Zoals viskwekerijen, enorme bruggen en kunstmatige stukken land in zee voor stadsuitbreidingen en industrie.' Zo stulpt er uit het Zuid-Chinese eiland Hainan een soort bloem, en worden er verderop twee eilandjes opgespoten.

In Rotterdam kan ontwerpbureau Kuiper-Compagnons over de Chinese eilandjesmode meepraten. Het bureau, dat eerder al enkele 'gewone' kustuitbreidingen in China ontwierp, dong afgelopen zomer mee naar de opdracht voor een kunstig gevormd luxe-eilandje voor de Zuid-Chinese kuststad Haikou, 'de Parel'. Een initiatief van luchtvaartmaatschappij Hainan Airlines, vertelt directievoorzitter Gert Dral: 'Ze willen een iconische wereldattractie creëren à la Dubai, met hotelaccommodaties, een cruiseterminal en alles erop en eraan.' De keuze viel uiteindelijk op een Amerikaans ontwerp.

Een van de kunstmatige Palmeilanden voor de kust van Dubai. Beeld epa
Het 'bloem'-eiland bij Hainan, zoals gezien op Google Earth. Beeld Google Earth

Je moet bedenken dat kustversiersels zoals de Druifeilanden in zekere zin een Nederlands exportproduct bijzijn, vertelt Baart. Toen Dubai er kort na de eeuwwisseling toe overging om drie Palmeilanden in zee te bouwen, waren het Nederlandse experts die veel van het voorwerk deden. Baggerbedrijf Van Oord spoot er twee op. 'Nu is dit Nederlandse innovatieproduct gemeengoed geworden'; zo ziet Baart dat.

Deltares steekt niet onder stoelen of banken dat het graag betrokken was geweest. 'We zien wel wat ruimte voor verbeteringen in het ontwerp, omdat de stroming daar anders is dan bij Dubai', stelt Baart. Welke verbeteringen precies, dat houdt hij voor zich: 'Dat bespreek ik het liefst met de Chinezen.'

Of de Druifeilandjes inderdaad een zonnig luxeresort aan een knalblauwe zee zullen worden, valt intussen te bezien. De eilanden komen, ingeklemd tussen havens en industriegebieden in de Bohaizee, een koude baai vol viezig water in een uithoek van de Gele Zee.

Veel bekendheid genieten de Druifeilanden dan ook nog niet. In de Chinese media is het bouwproject nauwelijks ter sprake gekomen, en Baart heeft na wat rondvragen in waterbouwkundig Nederland sterk het idee dat hij de eerste westerling is die het eiland in aanbouw heeft ontdekt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.