Aan Al Qaida gelieerde strijdgroep herovert terrein in Syrië

Rebellen van een aan Al Qaida gelieerde strijdgroep hebben delen heroverd van het gebied in Noord-Syrië dat zij vorige week moesten afstaan aan gematigder opstandelingen. Na zware gevechten verdreven strijders van de Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIS) maandag hun rivalen uit de plaats Al-Bab.

BEIROET - Mannen van ISIS gingen na hun verovering in Al-Bab, dat ten noordoosten van de stad Aleppo ligt, meteen op zoek naar tegenstanders. Ze plaatsten controleposten op wegen en gingen in Al-Bab van deur tot deur. 'De ISIS-rebellen gaan de deuren langs om te controleren wie strijder is en wie burger', zei een woordvoerder van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. 'Ze hebben tientallen rebellen opgepakt en burgers die hen steunen.'


Met luidsprekers van moskeeën werden burgers opgeroepen hun wapens in te leveren. Tevens werd aangekondigd dat de sharia van kracht was. Volgens een zegsman van de oppositie ontvluchten veel bewoners het gebied. De strijders van ISIS zijn berucht om hun gewelddadige optreden tegen burgers. Onder hun 'bewind' worden onthoofdingen, afpersingen en ontvoeringen niet geschuwd.


Het gevecht om Al-Bab maakt deel uit van een bloedige strijd tussen ISIS en gematigder tegenstanders van het Syrische regime. Na de jaarwisseling zijn bij gevechten tussen rebellen 700 doden gevallen. De onderlinge krachtmeting is zo hevig dat het verzet tegen het bewind van president Assad op de tweede plaats lijkt te komen.


De oorlog tussen de opstandelingen maakt het toch al gecompliceerde conflict in Syrië nog ingewikkelder. De vooruitzichten voor de vredesconferentie die volgende week in Zwitserland moet beginnen zijn dan ook niet gunstig. President Assad weigert de macht af te staan en de verdeelde oppositie is verzwakt.


Het bewind van Assad is mogelijk wel bereid humanitaire corridors toe te staan, zodat burgers die door de oorlog zijn geïsoleerd kunnen worden bereikt door hulporganisaties. Dat zei de Amerikaanse minister John Kerry van Buitenlandse Zaken, die gisteren in Parijs overlegde met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov. 'We hebben gesproken over de mogelijkheden van een staakt-het-vuren, misschien een plaatselijk staakt-het-vuren in Aleppo', aldus Kerry. 'We zijn het erover eens dat we moeten proberen of dat kan worden bereikt.'


Volgens Kerry zijn Syrische rebellen die worden gesteund door de VS bereid een staakt-het-vuren te respecteren als het regeringsleger dat ook doet. Het is onwaarschijnlijk dat dit ook geldt voor de radicaalste rebellengroepen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden