Aalbers sleept KPMG, Nuon en Vitesse voor rechter

Oud-Vitesse voorzitter Karel Aalbers gaat juridische stappen ondernemen tegen KPMG, Nuon en enkele Vitesse-bestuurders. De van fraude verdachte Aalbers stelt hen verantwoordelijk voor een doelbewuste beschadingscampagne tegen zijn persoon....

De advocaten van Aalbers presenteerden woensdag als onderbouwing daarvoor bewijsmateriaal, dat voornamelijk bestond uit verklaringen van een twintigtal getuigen. Vooral accountantkantoor KPMG moest het bij de advocaten van Aalbers ontgelden. 'De rol van KPMG als onafhankelijke partij is volgens de verdediging onacceptabel', stelde strafadvocaat G.J. Knoops. 'Het bureau opereerde in strijd met de gedragsregels voor forensic accounting.' Aalbers wil net als oud-minister Bram Peper KPMG voor het tuchtcollege slepen.

Aalbers verwijt KPMG al contact op te hebben genomen met de FIOD voordat het onderzoek naar de declaraties en fiscale fraude was afgerond.

KPMG ziet de procedure met vertrouwen tegemoet. 'Wij vinden dat we zeer gedegen werk hebben verricht', zegt woordvoerder A. Bellm.

Karel Aalbers wil terug op de troon van Vitesse, zo bleek gisteren in Arnhem. 'Als Vitesse me nodig heeft, ben ik er met alles wat ik te bieden heb.'

De ex-voorzitter vreest dat er door de financiële zorgen van Vitesse 'iets unieks verdwijnt. Het wordt tijd dat er in het Gelredome weer gelachen en niet gelogen wordt.'

Volgens advocaat Knoops heeft Aalbers veel pijn gehad van de beschuldigingen van zelfverrijking. 'Als jurist zeg ik dat het aanvankelijke beeld van zelfverrijking niet juist is gebleken.'

Het OM is ontstemd dat Aalbers en zijn advocaten de media hebben gezocht. 'Het is volstrekt ongepast om op deze wijze met het strafdossier om te gaan', vindt woordvoerder W. de Bruin. Volgens het OM staan de verdenkingen tegen Aalbers nog overeind.

De advocaten van Aalbers zeggen echter dat er van de oorspronkelijke tien à twaalf zaken nog maar vier over zijn. 'Drie daarvan behelzen fiscale geschilpunten', zegt Knoops. De vierde betreft de zaak H .Klap. De voormalig medewerker van Aalbers verklaarde tegen de FIOD dat hij in opdracht van Aalbers een rekening van 551 duizend dollar aan de Italiaanse spelersmakelaar Fioranelli heeft gestuurd voor bemiddeling bij de transfers van Vierklau en Makaay aan Tenerife.

Dat bedrag kreeg hij uitgekeerd op privé-rekening Charles Harald B. Klap. 205 duizend dollar daarvan sluisde Klap door naar AEC Holland Holding van Aalbers. 300 duizend dollar ging naar Bakati-holding. Dit Oezbeekse bedrijf was een klant van AEC Cyprus, dat volgens Klap ook een bedrijf van Aalbers was. Tevens vertelde hij de FIOD dat hij de overschrijvingen in opdracht van Aalbers verrichtte.

Maar de ex-Vitesse voorzitter zegt dat er geen sprake is van commissie. Aalbers meent dat de 205 duizend dollar slechts een klein deel is van de som die hij kreeg voor de verkoop van AEC Cyprus aan H. Klap. De betaling van drie ton werd gedaan toen AEC Cyprus al lang aan Klap was verkocht, aldus Aalbers.

Advocaat H. Van Dijk van Fioranelli zegt dat zijn cliënt tot twee keer tegen de FIOD heeft verklaard dat hij geen afspraak had met Aalbers om geld terug te sluizen. Hij kent Aalbers als een fatsoenlijk zakenman, vertelt Van Dijk. 'Fioranelli had een goed contact met iemand rond het bestuur. Een Nederlander met een korte achternaam, maar niet Klap en ook niet Aalbers. Die informatie was zo belangrijk dat Fioranelli afsprak ongeveer de helft van de commissie van de transfers aan die figuur te betalen.'

Hoe het geld op de rekening van Klap terecht kwam, weet Van Dijk niet. 'Raar, maar niet strafbaar.'

Volgens Aalbers is de financiële positie van Vitesse sinds zijn vertrek sterk verslechterd. 'Het ene probleem volgt het andere op.'

De advocaten hekelden de beweringen dat Aalbers bij zijn vertrek Vitesse met een schuld van 60 miljoen gulden had opgezadeld. 'Met deze onjuiste informatie heeft het gedwongen vertrek van Aalbers in febuari 2000 een legitiem karakter gekregen', zegt Knoops. Uit de verhoren is gebleken dat de schuld veel lager was (24 miljoen gulden) en bovendien is opgebouwd met instemming van oud-sponsor Nuon.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden