Aalbers dreigt met aanklacht tegen Vaessen

Vitesse-voorzitter Jos Vaessen en pr-man Frank Huizinga van Vitesse zouden doelbewust oud-voorzitter Karel Aalbers hebben willen beschadigen. Dat blijkt uit de getuigenis van Rocky Tuanakotta tegenover de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst FIOD....

Van onze verslaggevers Harry van Gelder Xander van Uffelen

Volgens Tuanakotta hebben Vaessen en Huizinga hem gevraagd negatieve dingen over Aalbers te zeggen op de persconferentie van 4 januari. Op deze bijeenkomst wilde Tuanakotta het e-commercebedrijf Euromart, een relatie van de Amerikaanse supermarktgigant Wal-Mart, als sponsor van Vitesse presenteren. Maar mede door tussenkomst van de huidige Vitesse-voorzitter Vaessen mislukte de transactie, zo verklaarde Tuanakotta tegenover de FIOD.

Tuanakotta zegt dat Vaessen en Huizinga druk op hem uitoefenden om de persconferentie naar voren te halen. 'Vaessen en Huizinga wilden dat ik kost wat kost een sponsor presenteerde vóór Aalbers er mee kwam. Beiden waren absoluut tegen de terugkeer van Aalbers bij Vitesse'.

Vaessen vertelde Tuanakotta dat hij bang was dat militante Oezbeken een schuld van 2 miljoen dollar van Karel Aalbers op Vitesse zouden verhalen. Aalbers zou rotte aardappelen aan de Oezbeken hebben verkocht.

Aalbers betitelt het verhaal als aperte onzin. Er was wel een geschil over 2 miljoen dollar, aldus Aalbers, maar dat speelde in 1992. De ex-voorzitter vindt dat hieruit duidelijk blijkt dat Vaessen hem zwart wilde maken.

Op basis van de getuigenis van Tuanakotta eist Aalbers dat het openbaar ministerie het onderzoek naar de fraude bij Vitesse uitbreidt naar Vaessen. Daarnaast zou de positie van Nuon-topman Tobias Swelheim moeten worden onderzocht. Swelheim heeft valsheid in geschrifte gepleegd, vindt Aalbers. Hij betaalde 90 duizend gulden aan Aalbers' voormalige partner Harold Klap voor een belastende verklaring over de ex-preses van de Arnhemse club. Swelheim boekte dat bedrag weg onder de post 'waterproject Thailand'.

Aalbers verwijt beide mannen dat ze hem opzettelijk hebben willen beschadigen. Indien het OM het onderzoek niet uitbreidt, zal Aalbers een aanklacht tegen Swelheim en Vaessen indienen, zo blijkt uit een brief van Aalbers' advocaten aan het OM. Nuon-advocaat Grapperhaus: 'Aalbers wil de aandacht afleiden. Hij is verdachte. Nuon wilde niet zo maar geld betalen voor informatie en heeft daarom de heer Klap als beloning het project in Thailand aangeboden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden