Aaf leest sterren

Angelina Jolie blijkt ineens een vrouw op leeftijd te zijn, en Tom Cruise kan Donald Duck nadoen. En doet dat. Op commando.

AAF BRANDT CORSTIUS

Stiletto's

De Disneyfilm Maleficent maakt veel vrouwenstudiesachtige discussies los. Er zijn ook zoveel aanknopingspunten om een boom over de vrouw in de hedendaagse maatschappij op te zetten. Zoals: een oudere, slechte vrouw is de hoofdfiguur. Prangende vraag in het radioprogramma OVT afgelopen zondag: waarom is de slechterik in sprookjes vaak een oudere vrouw?

Een positiever vrouwennieuwtje dat met de film naar boven kwam, was dat de beperkte houdbaarheid van actrices in Hollywood achterhaald lijkt. Want: Angelina Jolie scoorde, met haar bejaarde 38 jaar, het best bezochte openingsweekend van alle films die zij ooit heeft gemaakt.

Vanity Fair behandelt het kostuum van prinses Aurora in de film. Wij hadden het niet opgemerkt, maar inderdaad: tot nu toe waren prinsesjes altijd sekssymbolen met zandloperfiguur. De moderne prinses van Maleficent draagt geen strakke kleding meer. Prinses Aurora, gespeeld door Elle Fanning, is gekleed in lange, handbedekkende gewaden. Geen barbie maar een bohémien, aldus de kostuumontwerpster.

De hoofdkransen van 'besjes, noten en takjes' die de ontwerpster voor Prinses Aurora had gemaakt, kwamen niet door de ballotage. Je kunt ook té ver gaan met het deseksualiseren van een prinsesje, moeten de producenten hebben gedacht.

38-jarige actrices verdienen nog steeds geld, minder-jarige prinsesjes hoeven niet meer sexy te zijn: netto is Maleficent dus tóch een opsteker voor het feminisme.

Duck

Een van de heerlijkste shows op aarde is The Graham Norton Show, omdat daar de beroemdste gasten komen bij een presentator die totaal niet van ze onder de indruk is en ze in humor overtroeft. Terwijl het toch leuk blijft. Knap.

Deze week was de line-up een fijne; Charlize Theron, Tom Cruise, Emily Blunt en de man die alle stemmetjes doet bij de Amerikaanse hit-animatieserie Family Guy.

Nu is Family Guy hier niet zo'n big deal als in Amerika, maar evengoed was het indrukwekkend te zien hoe deze Seth MacFarlane alle stemmetjes van het programma afwisselend en door elkaar heen pratend kon doen.

En als iemand heel goed stemmetjes kan, krijg je wat je krijgt als iemand iets heel goed kan; dat de anderen zeggen: 'Doe nog eens dat stemmetje! En dat! En doe die Schot! En die ene rare!'

En wat je ook krijgt... dat de anderen willen laten zien dat ze ook best goed kunnen imiteren. In casu: Tom Cruise.

Eerst imiteerde Tom zijn co-ster Emily Blunt door met een Brits zeuraccent 'Tooom, Tooom', te zeggen en daarna liet hij vallen dat hij ook een goeie Donald Duck deed. Dat wilde iedereen horen. Tom! Die Donald Duck nadoet!

Tom nam de tijd, bereidde zich psychisch voor, liet een denkbeeldig doek vallen en knerpte: 'Kggggg. Kggg kgg.'

De zaal lag dubbel. Voor een imitatie die Wordt vervolgd in de jaren tachtig nóóit zou hebben gehaald. Dat is de kracht en de macht, van Tom Cruise.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden