Aaf leest sterren

Een uitroepteken achter een naam zorgt alleen maar voor verwarring, maar gelukkig blijft Elmo de populairste Muppet.

AAF BRANDT CORSTIUS

Uitroepteken

Deze week stond er een taalkundig verwarrende kop op de Privé-pagina van de Telegraaf-site: 'Kind voor Keet! en Ben Saunders?' Wat stond hier nou? Ene Keet kreeg een kind, en daar werd, met gepast uitroepteken, gewag van gemaakt. Maar wie de vader was, was nog ongewis, en daarom stond er 'en Ben Saunders?' achter. Toch?

Die Ben Saunders, tja, dat is een vrouwenverslinder. Hele volksstammen worden aangetrokken door het open knoopsgat in zijn oor en de beschilderingen op zijn lichaam. Hij wordt in roddelrubrieken geroutineerd omschreven als 'de in Hoorn woonachtige womanizer'. Dus het kan dat hij een kind heeft verwekt bij ene Keet, en dat hij daar nog een beetje vaag over doet.

Althans dat dacht ik. Maar verderop in het bericht stond de zin: 'Als ik ooit weer vader word, dan is Keet! de moeder.'

O. Deze vrouw héét dus Keet! Keet-met-uitroepteken.

Ik wist dat de sterren het vaak bont maken met hun artiestennamen, en ook met de namen van hun sterrenkinderen (om het dicht bij huis te houden; het zoontje van Dean Saunders, de broer van Ben, heet London). Maar uw sterrenkijker kende nog geen sterren die zichzelf zo van belang vinden dat ze uit eigen beweging een uitroepteken aan hun naam toevoegen.

Keet! is de eerste. (Ze heet in het echt overigens Yvonne Coldeweijer, zonder punctuatie.) Wat nog verwarrender is, is dat artikelen die over haar gaan, het uitroepteken te allen tijde handhaven. Soms gaat het over Keetje!

En nu krijg Keet! dus misschien, ooit een kind! Van Ben! Saunders! We verheugen ons nu al op de naam.

Elmo

Treuriger nieuws deze week: de poppenspeler achter de beroemde Muppet Elmo werd er door een 23-jarige man van beschuldigd dat hij toen deze man 16 was, een relatie met hem had gehad. Vervolgens werd deze beschuldiging een paar dagen later weer ingetrokken. We weten niet of u de Deense film Jagten al heeft gezien - thema: iemand zomaar beschuldigen van pedofilie - maar mocht dat niet zo zijn: het is geen goed idee om iemand zomaar te beschuldigen van pedofilie.

Uw sterrenkijker heeft, net als miljoenen Amerikaanse kinderen, een zeer warm plaatsje in haar hart voor Elmo, en voor de poppenspeler die hem leven inblaast, een homoseksuele, stoere, grote, zwarte man genaamd Kevin Clash. Elmo was voor de komst van Clash een Muppet die zich niet zo sterk profileerde als, bijvoorbeeld, een Grover of een Pino, maar toen Clash hem eenmaal ter hand had genomen, en hem vijfentwintig keer per minuut een uitzinnig hoge lach had laten uitstoten, gecombineerd met hysterische kreten als 'Elmo loves you!' werd Elmo de nummer 1-Muppet van de wereld.

De meeste mensen zijn dol op Elmo. Mijn zoon zou bijvoorbeeld niet zonder hem kunnen slapen. Daarom is het gemeen dat Clash, kindervriend en -animator pur sang, een paar dagen (dus lang genoeg om iemand jarenlang een verderfelijk imago te geven) werd beschuldigd van kindermisbruik. Hij werd zelfs door Sesamstraat op non-actief gesteld. Dat wordt hopelijk snel herroepen.

We checkten nog de officiële site van de Amerikaanse Sesame Street, maar: gelukkig niets over dit vervelende akkefietje. 'Elmo is a little red dynamo with a positive attitude!' , stond er. Houden zo.B

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden