Aaf komt erachter dat ze ongeveer even oud is als Eftelings Python

Aaf Brandt Corstius
null Beeld
Beeld

Ik vind het gewoon géén goed nieuws, een achtbaan die gerenoveerd wordt. Ik bedoel, renovaties an sich zijn goed, en achtbanen ook, het is meer de combinatie van die twee. Dat je denkt: maar ik ben in februari nog in die achtbaan geweest. Was hij toen al aan renovatie toe? En wie besluit precies wanneer een achtbaan aan renovatie toe is? En besluiten ze dat op tijd?

Ik heb het over de Python van de Efteling, de enige Echt Enge Achtbaan waar ik in durf, waarvan dit weekend werd aangekondigd dat hij de komende drie maanden gesloten is voor renovatie. (Drie maanden? Dan moest er dus meer aan gebeuren dan het vervangen van een simpele moer en bout. Niet over nadenken.)

De Python is trouwens niet Echt Eng. Want wat eng is, verandert met de jaren. In de jaren tachtig was de Python eng. Je ging erin over de kop! Dat was toen het summum van doodsangst en daarvoor kom je in een pretpark.

In 2017 is de Python meer voor 6-jarigen en hun moeders. Daarom ben ik er begin dit jaar met mijn toen net 6-jarige dochter in gegaan. Nadat we een paar rondjes hadden gemaakt, kondigde ze aan dat ze alleen wilde. Anders was het niet spannend genoeg.

Een achtbaan moet tegenwoordig ook helemaal geen achtbaan meer zijn om eng te zijn, want ronddraaien in de vorm van een acht, daar schrikt niemand meer voor terug. Als je mensen van nu bang wilt maken, moet je ze luid ratelend en tergend langzaam omhoog takelen, een tijdje in hun bakje in het luchtledige laten bungelen en dan plotsklaps lijnrecht een vrije val naar beneden laten maken, een mijnschacht in. Dat vinden ze pas echt fijn. Dat is De Baron van de Efteling, een achtbaan, of eigenlijk dus mijnschacht, waar ik nooit en te nimmer in zal gaan.

De Python in 2003. Beeld anp
De Python in 2003.Beeld anp

Door al dat nieuws over de renovatie van de Python kwam ik erachter dat hij ongeveer even oud is als ik. Hij is 36, ik ben 42. Daarom heb ik waarschijnlijk zoveel met de Python: al zolang ik in de Efteling kom, is hij er. Het was de eerste achtbaan van de Efteling. De allerengste en vernieuwendste ride van West-Europa, en inmiddels een goeiige attractie waar mensen uit nostalgie ingaan.

Ik ben dolblij dat ik er op mijn 41ste uiteindelijk in ben gegaan, want nu wordt hij geheel afgebroken om opnieuw opgebouwd te worden. Het is dus niet zozeer een renovatie, het is een wedergeboorte. Alle oorspronkelijke elementen, meldde het nieuwsbericht, worden behouden: de loopings, de dubbele kurkentrekker en de helix. Als ik dat lees, kan ik amper geloven dat ik het heb gedurfd.

Maar die nieuwe wordt natuurlijk veel enger. Anders wil er geen kleuter meer in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden