Aaf is sinds kort fan van Erica Terpstra

Aaf Brandt Corstius
null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Dit weekend vergeleek Mark Rutte op een partijcongres de nieuwe VVD-voorzitter Christianne van der Wal met Erica Terpstra. 'Het is een beetje een jonge Erica Terpstra', zei hij over Van der Wal, en toen het publiek daarop VVD-hard ging lachen, zei hij: 'Ja, niet qua bouw, maar qua energie.'

Knap, dacht ik, zo kun je met één opmerking twee vrouwen tegelijk beledigen. Maar vervolgens dacht ik: eigenlijk beledig je hier maar één vrouw mee. Namelijk Erica Terpstra.

Ik weet niet hoe het komt, maar vlak voor Ruttes opmerking was ik toevallig net tot de conclusie gekomen dat ik fan ben van Erica Terpstra. Niet op een camp-manier, niet op een cabaretiermanier, niet zo van: Erica Terpstra. Lachen. Maar op een oprechte manier, zo van: Erica Terpstra. Respect.

Ze kwam deze weken een paar keer voorbij op tv en in de kranten omdat ze, zoals dat steeds luguber gezegd wordt, 'haar laatste reis' aan het maken is voor Omroep Max. Geheel onverwacht heeft de netmanager de stekker uit haar programma Erica op reis getrokken. Behalve dat ik dat onbeschoft vind - geheel onverwacht de stekker uit een programma van een 74-jarige trekken, vind ik net zoiets als niet opstaan voor een bejaarde in de tram, of niet bukken als een oude man zijn sleutels op de grond laat vallen - vind ik het ook raar, want er kijken massa's mensen naar dat programma.

Erica Terpstra tijdens de MAX-winterpresentatie op Paleis Soestdijk. Beeld anp
Erica Terpstra tijdens de MAX-winterpresentatie op Paleis Soestdijk.Beeld anp

De reden was het eeuwige 'we willen weer eens iets nieuws', maar ik vind dat als je Erica Terpstra hebt, je niet op zoek hoeft naar iets nieuws.

Ik keek dat programma onlangs, die laatste reis dus. Erica liep door China en begon plotsklaps Chinees te praten. Op straat richtte ze zich zomaar op een groep Chinese vrouwen van grofweg haar leeftijd en half haar energieniveau, en begon dingen te roepen als 'Vrienden Holland!!!' Nadat de vrouwen van de schrik waren bijgekomen, werden ze allemaal vrienden en zat ik met een warm gevoel van binnen.

De rest van haar reisserie zag ik niet, maar ik las de korte samenvatting ervan in een kranteninterview met Erica. 'Ook zijn we naar een oefening voor een drakendans geweest. In een gymnastiekzaal trainden jonge jongens voor de Aziatische Indoorspelen, waar de Drakendans een officiële sport is. Fantastisch om te zien! Die jongens halen de gekste acrobatische toeren uit, dat is topsport. Ook heb ik een acupunctuurbehandeling voor huisdieren bijgewoond. Heel bijzonder.' Je hóórt haar 'heel bijzonder' zeggen.

Ik zie daar sowieso een programmaformat voor Erica in; alternatieve geneeswijzen voor huisdieren. Het liefst in andere landen, dat ze ook een beetje kan reizen. Ach, ik zie ook een format in 'Erica Terpstra in gymnastiekzalen met jonge jongens die trainen voor indoorspelen'. Ik zie in alles met Erica Terpstra een format. Dat is geen hogere wiskunde, dat zou die netmanager toch moeten begrijpen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden