Aaf Brandt Corstius: In elke relatie heb je een Bert en een Ernie

Aaf Brandt Corstius
null Beeld
Beeld

Ik wist het nog niet, maar er blijken mensen te zijn die relaties bezien in termen van Sesamstraat. In termen van Bert en Ernie, om precies te zijn. 'In elke relatie', legde een vriendin mij een paar dagen geleden uit, 'heb je een Bert en een Ernie.'

Zoals met alle belangrijke ontdekkingen begreep ik meteen wat ze bedoelde. Sommige dingen zijn zo diepgaand dat ze daardoor ineens eenvoudig zijn. En andersom.

Meteen deelden we alle stellen die we kenden op in Berten en Ernies. Voor de mensen die de culturele bagage niet hebben: Bert en Ernie zijn twee poppen uit Sesamstraat. Ze delen daar een souterrain. Bert heeft een lang geel hoofd, rechtopstaand zwart haar en een doorgegroeide wenkbrauw, Ernie heeft een rond oranje hoofd, een brede lach en warrig haar, maar daar gaat het nu niet om. Bert is de mopperpot, de volwassenere van de twee, de man met oog voor detail en een passie voor duiven, paperclips en de letter W. Ernie is kinderlijker, drukker, altijd bezig met zijn badeend. Hij houdt Bert met zijn geklets geregeld uit zijn slaap, wat voor het toch al wankele humeur van Bert niet goed is. Als je het in moderne termen zou moeten stellen, is Ernie extravert en Bert introvert.

Alle stellen in uw omgeving ingedeeld? Makkelijk, toch? De een is de Bert. De ander de Ernie.

'Wie', vroeg ik aan mijn vriendin, 'is bij mij en Gijs de Bert, en wie de Ernie?' Ze viel stil. De andere twee die erbij zaten kwamen er ook niet uit. Ik vroeg me af wie ik wilde zijn: de lollige, maar ietwat domme Ernie, of de chagrijnige, dominante maar intellectuele - of in elk geval veel van duiven wetende - Bert.

'Ik denk dat jullie allebei de Bert zijn', zei de vriendin. De anderen waren het daarmee eens.

Aan de ene kant is het natuurlijk origineel als je als stel niet in de Bert-en-Erniemal past waar alle andere stellen in passen. Maar of je met twee Berten in een huis moet wonen, is ook maar de vraag. Wie is er dan nog om zich druk te maken om badeenden, om hardop schaapjes te tellen in de nacht, om onbezonnen te lachen en überhaupt wat leven in de brouwerij te brengen?

En om, een belangrijke verhaallijn in veel Bert- en-Erniesketches, een belachelijk idee aan Bert voor te stellen, waarop Bert kwaad wordt, waarop Ernie weigert naar hem te luisteren en Bert in gillende frustratie achterblijft omdat er ook wel iets goeds zat in dat rare idee van Ernie?

Die dynamiek heb je nodig in een relatie. Je kunt niet allebei chagrijnig bezig zijn met je paperclipverzameling.

Een paar dagen later vroeg ik het aan mijn zoon. 'Jij bent de Bert', zei hij zonder nadenken en ging verder met voetballen.

Aaf wordt moe van mensen die de #MeToo-discussie niet begrijpen. Voor hen heeft ze een ezelsbruggetje bedacht: misbruik en intimidatie zijn niet leuk. Seks met aantrekkelijke mensen: wél leuk.

Het leek Aaf leuk voor de kinderen, zo'n uurtje met een paard door het bos. Maar het manegemeisje bij wie ze het dier huurde deed haar meteen in elkaar krimpen. 'NIET achter hem gaan staan. Daar houdt Dribbeltje niet van!'

40 worden is niet erg. Want van die nare, zware dertigersdilemma's ben je af. Aaf houdt zich nu bezig met of ze haar haar zal afknippen, ze wel of geen labradoedel zal nemen en of een carrièreswitch naar yogajuf een goed idee is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden