'A73-Zuid eind januari gedeeltelijk open'

De A73-Zuid-snelweg in Limburg gaat mogelijk eind januari, begin februari gedeeltelijk open. De twee tunnels onder de weg kunnen dan, weliswaar alleen doordeweeks en overdag, veilig in gebruik worden genomen....

ANP

Dat is de uitkomst van overleg tussen verkeersminister Camiel Eurlings en een delegatie uit Roermond en de provincie Limburg. De bewindsman moet nu een besluit nemen, maar de Limburgse gedeputeerde Ger Driessen gaat ervan uit dat hij voor deze oplossing kiest en de Tweede Kamer daarover snel inlicht. Een woordvoerster van Eurlings bevestigde dat. Zij sprak van een positief en constructief gesprek. Nog deze week komt er volgens haar een brief aan de Tweede Kamer.

De opening van de snelweg op 1 januari is daarmee definitief een gepasseerd station.

De problemen rond de A73-Zuid begonnen met de veiligheidsvoorzieningen in de twee tunnels van de weg, bij Swalmen en Roermond, die niet op tijd klaar zijn.

De zaak zat de Tweede Kamer zo hoog dat zij drie weken geleden de bewindsman optrommelde voor een spoeddebat.

Driessen zei dinsdagavond dat de minister alles heeft gedaan om het vertrouwen, ‘dat wel een deuk heeft opgelopen’, te herstellen.

De gedeeltelijke openstelling betekent dat er in beide tunnels een rijstrook per tunnelbuis beschikbaar is, met een geldende maximumsnelheid van 70 kilomter per uur. Vanwege de werkzaamheden zullen ze ‘s nachts in één richting en in de weekeinden volledig dichtgaan. In juni zijn ze twee weken dicht voor noodzakelijke tests, aldus Driessen.

Vrachtwagens met gevaarlijke stoffen mogen er zolang niet in en zullen dus moeten omrijden. Eind augustus zouden dan de tunnels en daarmee de weg volledig opengesteld worden. De partijen hebben afgesproken wekelijks te overleggen ‘of we op koers liggen’, aldus Eurlings’ woordvoerster.

Volgens Driessen betekent deze oplossing dat per eind januari 15.000 tot 20.000 van de verwachte dagelijkse stroom van 45.000 voertuigen van de weg gebruik kunnen maken. ‘Een behoorlijke ontlasting van het omliggende wegennet.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden