A73 blijft met problemen kampen

De problemen met de vorige week maandag geopende tunnels op de A73 bij Roermond houden aan. Donderdagochtend was de Roertunnel enige tijd afgesloten, nadat een te hoge vrachtwagen het stoplicht had genegeerd en gewoon de tunnel was ingereden. De slagbomen gingen niet direct dicht.

Donderdagavond meldde de politie dat een te hoge vrachtwagen zich had klemgereden in de tunnel. Deze informatie bleek later niet te kloppen, maar de tunnel was wel enige tijd gesloten.

Sinds de opening werden de tunnels al zeker dertien keer getroffen door afsluitingen als gevolg van storingen. Dit leidde meerdere malen tot lange files en een enkele keer tot een kettingbotsing.

Minister Camiel Eurlings (Verkeer) informeerde de Tweede Kamer donderdag over de stand van zaken rond de A73. In een brief liet hij weten dat wegbeheerder Rijkswaterstaat hard werkt aan ‘de huidige - tijdelijke - onvolkomenheden’ in de tunnels, die hij omschrijft als goed en bruikbaar.

Eurlings wil dat het Korps landelijke politiediensten (KLPD) intensief gaat controleren op het naleven van de snelheidsbeperking. Voor de tunnels bij Roermond en Swalmen geldt een maximumsnelheid van 70 kilometer per uur.

Ook liet de minister weten dat hij nog steeds achter zijn beslissing staat om de 42 kilometer lange snelweg deels vrij te geven voor het verkeer, in aanloop naar een volledige openstelling in september.

Rijkswaterstaat liet weten dat de politie is gevraagd strenger te controleren op doorrijden. De slagbomen blijven bij doorrijdingen door rood licht open en sluiten pas als het verkeer stilstaat. Een woordvoerder van het KLPD vertelde echter dat noch het KLPD, noch de politie Limburg-Noord is gevraagd om de extra controles. Rijkswaterstaat kon niet zeggen welk politiekorps dan zou toezien op het negeren van het rode stoplicht voor de tunnels.

De komende maanden moeten weggebruikers rekening houden met nieuwe afsluitingen in verband met tests en werkzaamheden, die vooral in de avonden en weekeinden plaatsvinden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden