A Prairie Home Companion

'Ik zit elke zaterdag klaar voor A Prairie Home Companion, een Amerikaanse radiovariétéshow gepresenteerd door de schrijver Garrison Keillor. Het wordt uitgezonden door de Amerikaanse National Public Radio, maar in het weekend ben ik vaak in mijn woning in Maastricht en ontvang ik het programma via een van de Duitse legerzenders uit de buurt. In Amsterdam luister ik het soms via internet. Weinig mensen kennen het, maar het is dus eenvoudig terug te luisteren.

Berend-Jan Bockting

Theo Hiddema (66), advocaat.

'Hoogtepunt van de show is de column News From Lake Wobegon, over het fictieve stadje Wobegon in de Midwest van de Verenigde Staten, nabij Minnesota. Keillor begint met 'It was a quiet week in Lake Wobegon¿' en vervolgens barst de zaal direct los in applaus.


'De mensen in dat stadje zijn religieus zwaar op de hand, wars van luxe, koesteren een enorm wantrouwen jegens de grote stad en ondergaan een dagelijkse worsteling om aan de kost te geraken. Het is een satire op het kleinsteedse leven, dat helemaal samenvalt met mijn interesse - ook beroepsmatig - voor kleinmenselijke besognes. De nutteloosheid van zaken waar mensen heel gewichtig over doen. Het is je reinste psychologie; in Lake Wobegon wordt de menselijke ziel helemaal blootgelegd.


'Robert Altman heeft zijn laatste film helemaal aan deze show opgehangen. Alsof hij zich had voorgenomen dit voor het nageslacht te bewaren voor hij overleed. Een ontroerende en hartverscheurende film, waarin Keillor een rol speelt als zichzelf. Ik ben er vier keer naartoe geweest in bioscoop The Movies.'


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden