A night at the  museum

De Museumnacht Amsterdam trok dit jaar een recordaantal van 30 duizend bezoekers, van culturele fijnproevers en kunstleken uit de provincie tot wijn slurpende cultuurbarbaren. Wat viel uit hun mond allemaal op te tekenen?

DOOR HAROON ALI FOTO SANNE DE WILDE

21.06 uur

Stedelijk Museum

'Ik vind het vrij uitgebleekt', zegt gastgids Maxim Hartman voor een werk van Malevitsj. 'Wat zien jullie?', vraagt zijn vrouwelijke sidekick, met Russische nepbontmuts, aan het publiek. Groen, zegt iemand, flets. Hartman: 'Malevitsj kwam uit een gezin van veertien kinderen en kreeg te weinig aandacht. Hij had een kutjeugd, dus ging hij maar kunst maken.' Dat is niet waar, zegt zijn collega. 'Jawel, dat heb ik op Wikipedia gelezen.'

21.20

Stedelijk Museum

'Ik ben op LinkedIn aan het grasduinen', bralt een man tegen een vriend, ver over tafel gebogen in de volle bar. 'Wie zit in welke branche, met wie kan ik afspreken?' De vriend knikt en neemt nog een slok van zijn bier.

21.47

Van Gogh Museum

'Dit is de software die ik gebruik', zegt een jongen tijdens een vj-workshop, kijkend naar een laptopscherm vol kleurige animaties. 'Het zijn lagen, op elkaar gestapeld.' Is it like a timeline?, vraagt een buitenlandse bezoeker. 'No, the loops play continuously.'

22.05

Van Gogh Museum

Is boven een performance bezig of hoort deze muziek gewoon bij deze bar? 'Nee, dit hoor ik hier de hele tijd', verzucht de cocktailshaker, terwijl hij een rood drankje maakt. Uit de speakers knalt experimentele elektronische muziek. 'Alsof ik in een bioscoop sta.'

22.48

Atria

'In extreem machismo of extreme vrouwelijkheid geloof ik niet zo', zegt kunstenaar Charl Landvreugd tijdens een thema-avond over het concept mannelijkheid. De bezoekers liggen op zilveren zitzakken. 'Je kunt niet extreem mannelijk of extreem vrouwelijk zijn, zonder jezelf geweld aan te doen.'

23.19

Allard Pierson Museum

'Als je de kruiden maalt en mengt met 50 milliliter verhitte olie, kun je parfum maken als de Egyptenaren', zegt een meisje tijdens de workshop Chanel no. 2000 v.Chr. 'Als je jezelf met ui insmeert, werkt dat tegen darmproblemen', giechelt een jongen die de lijst geneeskrachtige kruiden doorleest.

23.40

Allard Pierson Museum

'Ik moet straks pinnen!', roept iemand in de kelderbar. 'Iedereen is dronken!', gilt een vriend daarna enthousiast. 'Ik leg mijn jas daar neer', zegt een meisje uit de groep. 'Maar hij is 500 euro', sputtert haar vriendin tegen. 'Ik leg hem toch daar neer', antwoordt ze. 'Iedereen is dronken!', roept de jongen weer. Twee jongens komen uit hetzelfde wc-hokje. 'Ik wil ook snuiven', zegt een andere jongen in het halletje voor de wc's.

00.18

De Hortus

'Ja Jezus, ik wist niet dat we de jungle in gingen', zegt een meisje tijdens een wandeling door de enorme kas. 'Je hebt hier toch ook die penisplant?', fluistert een man. 'Ik ben eigenlijk allergisch voor bomen en gras', piept een meisje tegen haar vriendinnen.

00.34

Portugese Synagoge

'Shit, ik zie net dat we met drie punten hebben verloren', zegt een Amerikaanse toerist tegen zijn vrouw, die naar een zee van kaarsjes staart. 'De eindstand is 20-23. We waren ooit de vierde van het land, but it's all gone to hell.' De vrouw zwijgt en kijkt wat dromerig voor zich uit.

01.02

Joods Historisch Museum

'Ik ben een oorbel verloren', merkt een vrouw op bij Dan Zollmanns foto-expositie over orthodoxe joden in Antwerpen. 'Dat meen je niet', antwoordt haar vriend, terwijl hij een tekst op de muur leest. 'Wist je trouwens dat je tijdens de sabbat niks mocht dragen, behalve je kleding? Je mocht ook geen kinderwagen duwen.' 'Ik zie geen enkele vrouw op de foto's', fluistert een man iets verderop.

01.20

Joods Historisch Museum

'Samba, samba, samba di Janeiro', schalt het door de bomvolle zaal, vol met jonge Joodse dames, die lonken naar jonge Joodse mannen. De lucht is warm en vochtig van het zweet en de feromonen. 'Ooooh, Casanova!'

01.52

Hermitage Amsterdam

'Weet je', lalt een meisje in de tuin van het museum tegen haar vriendin, 'het leven is maar wat je er zelf van maakt.'

Tussen kunst en kids

De Stichting Museumnacht Amsterdam, die dit jaar zijn tiende verjaardag viert, wil musea in de hoofdstad toegankelijk maken voor een 'jong, nieuw en divers publiek'. En met succes: dit jaar, tijdens de 14de editie van de Museumnacht, was 77 procent van de 30 duizend bezoekers tussen de 18 en 35 jaar. Ook de organisatie bestaat louter uit jongvolwassenen, die na maximaal drie jaar weer plaatsmaken voor nieuw talent.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden